В Україні впроваджують обов'язкову COVID-вакцинацію: Хто без щеплення втратить роботу

В Україні пропонують започаткувати впровадження обов'язкових профілактичних щеплень проти гострої респіраторної хвороби COVID-19

Ірина Костенко
Шеф-редактор стрічки новин
В Україні впроваджують обов'язкову COVID…
Фото: Рixabay

За словами міністра охорони здоров'я Віктора Ляшка, нині "пандемія коронавірусу – пандемія невакцинованих". Саме тому громадянам України необхідно якнайшвидше вакцинуватися.

Про це він заявив під час засідання уряду 22 вересня, передає Depo.ua.

"Зараз у світі є новий ефективний інструмент протидії COVID-19. Це – вакцинація. Так, сьогодні пандемія коронавірусу – пандемія невакцинованих. Перші наші пріоритетні групи – функціонування яких було важливе для того, щоб забезпечити виконання функцій держави. Ті, хто вакцинувались на перших етапах нашої вакцинальної кампанії, вже досягли показників понад 80% охоплення хоча б одним щепленням. Це – медичні працівники, військові ЗСУ, структури МВС, Національна гвардія, наші рятувальники", – розповів Ляшко.

Водночас він наголосив, що в інших органах державної влади ситуація, на жаль, не така оптимістична.

"Тому, за результатами нашої ранкової урядової наради, пропонуємо започаткувати впровадження обов'язкових профілактичних щеплень проти гострої респіраторної хвороби COVID-19. Зокрема, для працівників закладів освіти, міністерств, інших центральних органів виконавчої влади та їх структурних підрозділів, а також місцевих державних адміністрацій", – заявив Ляшко.

Він уточнив, що такий підхід уже передбачено чинним законодавством.

"Зокрема статтею 12 закону України про захист населення від інфекційних хвороб передбачено, що працівники окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких може призвести до зараження цих працівників та/або поширення ними інфекційних хвороб, підлягають обов'язковим профілактичним щепленням проти відповідних інфекційних хвороб", – пояснив Ляшко.

Крім того, він додав, що Європейський суд із прав людини (ЄСПЛ) у квітні цього року підтвердив положення нашого національного законодавства, що обов'язкова вакцинація є законною і може бути необхідною в демократичних суспільствах, та не протирічить Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Нагадаємо, 14 вересня прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що обов'язкової COVID-вакцинації в Україні не буде, але дехто щепитись муситиме. За його словами, влада нині намагається максимально мотивувати людей для того, щоб вони вакцинувалися.

Довідка: Станом на ранок 22 вересня від початку вакцинальної кампанії було щеплено 6 435 427 людей.

Із них одну дозу отримали 6 435 425 людей, а повністю імунізовані та отримали дві дози – 5 246 164 людини (із них двоє осіб отримали одну дозу за кордоном).

В цілому було проведено 11 681 589 щеплень.

Читайте також: Україна на карантині до 31 грудня: Що відбувається (ХРОНІКА)

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme