В Україні ввели воєнний стан: Що важливо знати усім

Народні депутати 24 лютого вранці ухвалили рішення про запровадження воєнного стану на всій території України

Журналіст стрічки новин
В Україні ввели воєнний стан: Що важливо…
Фото: Генштаб ЗСУ

"За" проголосували 300 народних обранців, пише Depo.ua.

Відомо, що пропозиції щодо введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях на розгляд президентові України подає Рада національної безпеки та оборони України.

Розглянувши ці пропозиції, президент України видає указ про введення воєнного стану. Після цього за таке рішення голосує парламент.

Воєнний стан передбачає надання відповідним органам державної влади, військовому командуванню та органам місцевого самоврядування повноважень, необхідних для відвернення загрози та забезпечення національної безпеки, а також тимчасове, зумовлене загрозою, обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина та прав і законних інтересів юридичних осіб із зазначенням строку дії цих обмежень.

Що передбачають обмеження воєнного стану

Можуть посилити охорону стратегічних об’єктів, ввести комендантську годину, заборонити акції та масові зібрання.

Серед можливих обмежень та зобов’язань — трудова повинність чи обов’язкові суспільно корисні роботи, примусове відчуження приватного майна. Також можуть заборонити діяльність певних політичних партій чи громадських об’єднань, які ведуть роботу проти незалежності України.

Також можлива заборона торгівлі та зобов’язання не покидати місце проживання.

Під час воєнного стану неможливо припинити повноваження президента, Верховної Ради, уряду, судів, омбудсмена та деяких інших органів влади. Не можна внести зміни до Конституції та провести вибори.

Згідно із законом, під час воєнного стану влада і зокрема військове командування має право перевіряти документи, оглядати речі, багаж, вантаж та навіть приватне майно.

У період дії воєнного стану можуть оголосити загальну або часткову мобілізацію, написано в законі. Строки та обсяги визначає президент України. Але мобілізацію можуть і не оголошувати. Також військкомати можуть викликати на збори військовозобов’язаних. Чи буде обмежений виїзд за кордон для резервістів, також вирішує влада.

Заборонити чи обмежити виїзд з території, на якій оголошено воєнний стан, чи взагалі з країни можуть не тільки для військовозобов’язаних, а й для всіх громадян. Рішення грунтується на указі президента, а ухвалює його, згідно з постановою Кабміну, військове командування разом з військовими адміністраціями.

Нагадаємо, сьогодні вранці президент РФ Володимир Путін оголосив по початок військової операції проти України. Після цього почався обстріл українських міст.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme