В Україні з 24 лютого вводять надзвичайний стан на 30 днів: Що буде заборонено

В Україні з опівночі 24 лютого на 30 днів буде введено надзвичайний стан на тлі посилення російської агресії. Відповідний указ президента 23 лютого підтримала Верховна Рада

Журналіст стрічки новин
В Україні з 24 лютого вводять надзвичайн…
Фото: Depo.ua

Йдеться про введення надзвичайного стану по всій території України, крім Донецької та Луганської областей, оскільки там діє окремий правовий режим. 

Depo.ua розповідає, що і для кого буде заборонено в країні вже відзавтра.

Надзвичайний стан може бути введено на строк не більше 30 діб і не більше 60 діб в окремих її місцевостях. У разі необхідності надзвичайний стан може бути продовжений президентом України, але не більш ніж на 30 діб.

Як житиме Україна з 24 лютого: що важливо знати

  1. Вже відзавтра голови відповідних облдержадміністрацій мають утворити оперативні штаби, до яких увійдуть представники ЗСУ та СБУ.

  2. У регіонах за необхідності можуть встановити особливий режим в'їзду і виїзду на певні території.

  3. Буде посилено охорону громадського порядку.

  4. Забороняється проведення масових заходів/страйків.

  5. Можлива тимчасова чи безповоротна евакуація людей з небезпечних місць з обов'язковим наданням жилих приміщень.

  6. За потреби може бути встановлена комендантська година.

  7. У громадян можуть перевіряти документи, транспортні засоби, багаж.

  8. Призовникам, військовозобов'язаним та резервістам забороняється змінювати своє місцепроживання без повідомлення відповідного територіального центру комплектування.

  9. Забороняється виготовляти та розповсюджувати інформаційні матеріали, які можуть дестабілізувати ситуацію.

  10. Забороняється робота аматорських радіопередавальних засобів та радіовипромінювальних пристроїв особистого користування.

  11. Запроваджуються особливі правила користування зв'язком та передачі інформації через комп'ютерні мережі (за потреби). 

Відомо, що із затвердженням рішення в Раді виникла кількагодинна затримка, а президенту довелося подавати на розгляд депутатів дещо відкорегований указ.

Як повідомив у Telegram член парламентського фінансового комітету, нардеп від "Голосу" Ярослав Железняк, найбільші дискусії відбувалися з питань огляду громадян, їхнього майна та житла, заборону на виготовлення та розповсюдження інформації, регулювання роботи теле- і радіоцентрів.

"В оновленому указі залишився дозвіл на огляд громадян, але без огляду житла, залишилася заборона на виготовлення та розповсюдження інформаційних матеріалів та був змінений пункт про регулювання теле- та радіоцентрів на заборону аматорських радіопередавальних засобів", – пояснив депутат.

скріншот

указ Зеленського про надзвичайний стан

указ президента про надзвичайний стан

указ про надзвичайний стан

На брифінгу 23 лютого секретар РНБО Олексій Данілов повідомив, що в Україні після введення надзвичайного стану застосовуватимуть обмеження на місцевому рівні.

"Залежно від території, від того, наскільки вважатимуть за доцільне проведення тих чи інших речей, описаних відповідно до нашого законодавства. Обласні комісії, в які будуть входити представники всіх органів державної та місцевої влади, будуть приймати ті чи інші рішення (про введення обмежень, – ред.)", – заявив секретар РНБО.

Нагадаємо, Данілов також пообіцяв, що під час дії режиму надзвичайного стану в українців не вилучатимуть зброю.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme