В Україні з 5 липня можна торгувати землею онлайн: Хто і як це може зробити

В Україні 5 липня почав діяти закон, яким передбачається проведення торгів землею в режимі онлайн

Журналіст стрічки новин
В Україні з 5 липня можна торгувати земл…
Фото: Держгеокадастр / Facebook

Як пише Depo.ua, документ опублікували у виданні "Голос України" ще 25 червня, й низка норм набрала чинності вже тоді.

Законопроект №2195 передбачає, що державною землею можна торгувати лише онлайн. Зареєструватися та подати документи для участі в торгах можна з будь-якої точки. 

Інформація про аукціон і лоти буде розміщуватися одразу в інтернеті. До завершення торгів вона буде конфіденційною – це зроблено для того, щоб організатори не зловживали правами учасників.

На аукціонах торгуватися зможуть не менше двох осіб. Фермери теж зможуть торгуватися: великі ділянки будуть ділити на менші.

Учасники повинні зробити обов'язковий гарантійний внесок – від 30% від стартової ціни. Торги проходитимуть у три раунди: один раунд – одне підвищення ставки. Мінімальний крок – не менше 1% від стартової ціни лота.

Нагадаємо, що 1 липня в Україні відкрили ринок землі. Об'єктом договору купівлі-продажу можуть стати аграрні угіддя, яких в Україні близько 42 млн гектарів. При цьому торгувати державними та комунальними сільськогосподарськими землями не можна. 

До 2024 року купувати землю можуть лише українці як фізособи, але не більше 100 гектарів в одні руки. У 2024 право пошириться на юридичних осіб з обмеженням до 10 тис. га. Чи надавати право купівлі іноземцям, вирішуватимуть на загальнонаціональному референдумі, який ще не призначено. Недоторканними залишиться 50-кілометрова ділянка вздовж кордону. 

Читайте за посиланням про усе, що потрібно знати з приводу продажу землі в Україні.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme