В Україні за рік "борщовий набір" подорожчав у 2,6 раза: Стало відомо чому

Середня ціна інгредієнтів "борщового набору" у 2021 році збільшилась у 2,6 раза у порівнянні з груднем 2020 року

Журналіст стрічки новин
В Україні за рік "борщовий набір" подоро…
Фото: Рixabay

Фахівці пояснюють суттєве подорожчання продуктів нестабільною ситуацією на агроринку.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на EastFruit.

Наразі оптові ціни на моркву перевищують тогорічні удвічі, ціни на цибулю – у 2,5 раза, ціни на білокачанну капусту й буряк столовий – утричі.

Єдиним продуктом борщового набору, який подешевшав за цей час, виявилась картопля. На неї оптові ціни впали на третину.

Головною причиною такого зростання цін на "борщовий набір" аналітики називають скорочення площ посівів через несприятливі погодні умови.

Водночас під картоплю площі розширились.

Ще одним фактором, який погано вплинув на інвестиції у вирощування овочів борщового набору, стало погіршення прибутковості вирощування цих культур на тлі вибухового зростання цін на зернові й олійні культури. Це дозволило їм наблизитися до прибутковості вирощування з гектара до овочів цього списку.

Економіст Андрій Ярмак зауважив, що рівень ризиків у вирощуванні зернових культур набагато нижчий, ніж у вирощуванні цибулі, буряка, моркви чи капусти.

На вирощування овочів також негативно вплинуло відкриття ринку землі. Ярмак заявив, що відтепер аграрії буквально вимушені скуповувати землю, скеровуючи у це вільні ресурси, які інакше могли б бути інвестовані у сільськогосподарське виробництво.

Нагадаємо, дещо раніше повідомлялося, що в Україні держава може повернути контроль над цінами на продукти. Відповідний законопроект вже внесли до Ради. Йдеться про регулювання цін на продукти вітчизняного виробництва. Зокрема, тих, що мають суттєву соціальну значущість. 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme