В Україні запускають Єдину інформсистему соціальної сфери: Що про неї відомо

У пілотних регіонах України запустили Єдину інформаційну систему соціальної сфери (ЄІССС), яка допоможе провести цифрову трансформацію соціальної сфери, отримувати якісні дані та оперативно надавати послуги українцям

Журналіст відділу новин
В Україні запускають Єдину інформсистему…
Фото: Рixabay

Цифрова трансформація соціальної сфери заощадить 1,3 тис. тонн паперу та 11 млрд грн бюджету щороку.

Про це йшлося під час брифінгу міністра цифрової трансформації Михайла Федорова та міністра соціальної політики Марини Лазебної 18 жовтня, передає Depo.ua.

Пілотна версія ЄІССС вже працює у чотирьох територіальних управліннях соціального захисту населення та п’яти територіальних громадах Київської та Житомирської областей.

Запуск системи на всій території України відбудеться наступного року.

Масштабування ЄІССС в межах країни допоможе українцям швидко отримувати необхідні послуги та скоротить терміни їх надання.

Для чого запроваджують ЄІССС

За словами спікерів заходу, на соціальну сферу витрачається щорічно найбільше коштів – понад 700 млрд грн. Але державі важко відслідкувати правильність використання цих коштів та адресність їх отримання. За попередніми даними Міністерства фінансів, 10-12% всіх соціальних виплат – корупція. 

Єдину інформаційну систему соціальної сфери впроваджують для того, щоб: 

  • зробити отримання соціальних послуг швидкими та комфортними (більше не треба буде збирати купи паперів та місяцями чекати розгляду заяв на субсидію чи призначення пенсії);

  • формувати ефективну соціальну політику;

  • протистояти корупції у сфері.

"Система, яку ми презентували сьогодні, це справжня революція у сфері соціального захисту — адміністративна, фінансова, ідеологічна. Її Інформаційне ядро — Єдиний соціальний реєстр, створений замість десятка не пов’язаних між собою реєстрів та інформаційних систем. Ми вперше на практиці реалізуємо принцип єдиного соціального вікна для кожної людини, зручного та позбавленого корупції", – наголосила Лазебна.

Які соціальні послуги зовсім скоро з'являться в "Дії":

  • заява на отримання субсидій;

  • призначення пенсій;

  • послуги для ВПО.

Українці зможуть скористатися цими сервісами онлайн на порталі та застосунку вже цієї осені після того, як їх презентують на Diia Summit.

Нагадаємо, 22 вересня в Україні презентували Стратегію цифрової трансформації соціальної сфери. Її було розроблено спільно у Міністертсві цифрової трансформації та Міністерстві соціальної політики України.

Повідомлялося також, що в Україні хочуть створити віртуальну економічну зону.

 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme