В Україні запустять ігровий чатбот для дітей і підлітків #ПраваРулять

В Україні наприкінці вересня запустять ігровий чат-бот #ПраваРулять, який допоможе підліткам краще розбиратися у своїх правах і підкаже, як саме їх відстоювати 

Журналіст відділу новин
В Україні запустять ігровий чатбот для д…
Фото: Pixabay

Чат-бот запускають ініціатори проєкту #ПраваРулять - ГО "Комунікації для змін" у партнерстві з Держпродспоживслужбою та Службою освітнього омбудсмена, пише Depo.ua.

Автори проєкту провели дослідження серед дітей і підлітків 9-18 років щодо дотримання їхніх прав. За його підсумками встановили: найчастіше права дітей порушуються у школі – у спілкуванні з однокласниками та вчителями.

Водночас багато підлітків зізналися, що стикалися з обмеженням прав і за межами школи. До прикладу, дівчата часто скаржаться на порушення особистих кордонів з боку чоловіків, а хлопці відзначають упереджене ставлення персоналу магазинів та кафе.

"Загалом, як з'ясувалося, сфера обслуговування та споживання в Україні не завжди готова визнавати рівноправність дітей та дорослих", — зазначають ініціатори дослідження.

Вказується, що усі ці проблеми, а також непрості сімейні відносини посилюються й поточною ситуацією в Україні. За даними UNICEF, через російську агресію більш ніж половина українських дітей змінила місце проживання та спосіб життя. Дітям дуже складно адаптуватися в нових колективах, і це спричиняє небажання продовжувати навчання, зростає рівень стресу, загострюються стосунки в сім'ї.

Через вимушений переїзд дитина також може зіткнутися з почуттям безпорадності, неможливості впливати на ситуацію. Разом із загальною тривожністю це може призвести до серйозних психологічних проблем. Однак у багатьох сім'ях — лише призводить до ще більшого обмеження прав дитини.

На переконання авторів дослідження, найбільше занепокоєння викликає те, що діти та підлітки часто взагалі не можуть правильно ідентифікувати факт порушення власних прав. Вони помилково приймають поведінку дорослих як "правильну" — наприклад, у тій же сфері обслуговування, у кафе та магазинах. Це спричиняє віктимну поведінку — звикання з роллю жертви, визнання своєї неправоти, а також — небажання відстоювати свої права.

Як зазначається, результати дослідження не лише допоможуть профільним фахівцям у роботі з дітьми та підлітками, але й будуть використані на практиці вже зараз.

"Наприкінці вересня запрацює ігровий чат-бот #ПраваРулять, який допоможе підліткам не лише краще розібратися у своїх правах, а й підкаже, як саме їх потрібно відстоювати – насамперед у сфері освіти та прав споживачів", — обіцяють ініціатори проєкту.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme