В Україні затвердили дату щорічної індексації пенсій: На кого чекають підвищення

Народні депутати визначили щорічною датою індексації пенсій в Україні 1 березня

Журналіст стрічки новин
В Україні затвердили дату щорічної індек…

Відповідний законопроект №4668 підтримали сьогодні 352 народних депутати.

Згідно з законопроектом, щорічна індексація пенсій стосуватиметься військовослужбовців (вперше), державних службовців та інших категорій пенсіонерів на загальних умовах. Також документом передбачено призначення достроково пенсії за віком за півтора року до досягнення пенсійного віку особам, трудовий договір з якими розірвано у зв’язку зі змінами в організації виробництва та за інших умов, пише Depo.ua.

Крім цього, тепер з 1 березня призначатимуться достроково пенсії матерям (батькам) дітей, хворих на тяжке, рідкісне захворювання, яким не встановлено інвалідність.

Що ще передбачає документ:

  • збільшення вікового порогу визначення дитини особою з інвалідністю з дитинства з 16 до 18 років;

  • встановлення, що непрацездатними членами сім’ї також вважаються чоловік (дружина), батько, мати, якщо вони досягли віку 65 років;

  • усунення різницю в розмірах надбавок за однакову тривалість більш пізнього виходу на пенсію, яка наразі в деяких випадках відрізняється в декілька разів залежно від часу виходу на пенсію (до чи після 2004 року).

Очікується підвищення мінімального розміру держвиплат до 5 025 гривень.

Зокрема, для військовослужбовців, держслужбовців та науковців, а також збільшення пенсій для осіб з інвалідністю внаслідок війни: мінімум для I групи – 5 025 грн, II – 4 610 грн, III групи – 4 396 грн.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що підвищені пенсії з 1 березня отримають понад 10 мільйонів українців. Літнім українцям переіндексують страхові пенсії та здійснять доплати для різних категорій, які не підпадають під індексацію.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme