В Україні знімають фільм про Мустафу Джемілєва: Що відомо про стрічку

В Україні до жовтня цього року триватимуть зйомки повнометражного ігрового фільму "Киснева станція" режисера Івана Тимченка. Стрічка присвячена переламному епізоду в житті лідера кримськотатарського народу Мустафи Джемілєва. Прем'єра фільму запланована на наступний рік

Редактор стрічки новин
В Україні знімають фільм про Мустафу Дже…
Фото: Держкіно

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на прес-службу Держкіно.

Як зазначається, події, відображені у фільмі, відбулися влітку 1980 року. Тоді Мустафа Джемілєв відбував чотирирічне заслання у якутському селищі Зирянка, де працював на кисневій станції, від чого і походить назва стрічки.

"Щодня він наповнює киснем іржаві балони й котить їх на причал. Це монотонна та виснажлива робота, в якій він уподібнюється до міфологічного Сізіфа. Це не перше й не останнє його ув’язнення, і здається, що триватиме воно нескінченно", – йдеться у повідомленні.

Кадри із фільму про Мустафу Джемілєва

Як розповів сценарист фільму Михайло Бриних, в історії Мустафи Джемілєва його зацікавила саме ось ця міфологічна, екзистенційна проблематика.

"Колись Альбер Камю намагався відповісти на запитання: чи може Сізіф бути щасливий? В яку саме мить Сізіф здатен відчути і зрозуміти, що таке щастя? Власне, сценарій фільму "Киснева станція" і почався як спроба знайти відповідь на це питання — завдяки життєвому прикладу Мустафи Джемілєва", - зазначив він.

Один із вагомих наскрізних мотивів фільму — глибока та зворушлива особиста історія, яка познайомить глядачів із цілком несподіваним боком життя лідера кримськотатарського народу.

Кадри із фільму "Киснева станція"

"Про що цей фільм? Про сильну внутрішню свободу. Але водночас — це й історія кохання, бо як інакше?  Починалося все навіть не з ідеї, а з доволі болісного усвідомлення, що українці небагато знають про боротьбу кримськотатарського народу за своє право повернутися на рідну землю, і про те, хто такий Мустафа Джемілєв. Сьогодні це дуже актуальна для нас історія, і це історія перемоги, яка надихає", – розповів режисер Іван Тимченко.

Фільм "Киснева станція" - команда

У ролях – Борис Орлов, Христина Дейлик, Віктор Полторацький, Василь Кухарський, Едем Ібадуллаєв та інші. Режисер – Іван Тимченко, оператор – Томас Стоковскі (Німеччина), композитор – Джун Міяке (Японія), продюсер – Світлана Соловйова.

Прем’єра картини в Україні запланована на 2022 рік.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що на 74-му міжнародному Каннському кінофестивалі покажуть дві стрічки від України

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme