В Україні зростуть ціни на алкоголь: Подробиці

В Україні планують переглянути ціни на алкоголь

Редактор стрічки новин
В Україні зростуть ціни на алкоголь: Под…
Фото: Pixabay

В уряді планують переглянути мінімальні роздрібні ціни на алкоголь. Мінекономіки розробило відповідний проект постанови.

Про це повідомив заступник міністра економіки України Сергій Теленик, передає Depo.ua з посиланням на прес-службу відомства.

У міністерстві пояснили, що через подорожчання сировини і матеріалів, що використовуються в галузі, легальні виробники алкогольних напоїв без актуалізації мінімальних роздрібних цін не можуть підняти вартість свого продукту до економічного обґрунтованого. Адже вони не витримують конкуренції з нелегальними виробниками, які через використання сировини з нелегального ринку формують пропозицію товару за мінімально допустимою ціною.

"Інструмент мінімальних роздрібних цін, разом із показниками вартості і якості, забезпечує конкуренцію на ринку алкогольних напоїв. Це зменшує сегмент тіньового ринку, витісняючи його із легального продажу за ціновим фактором", – наголосив Теленик.

Він також повідомив, що Мінекономіки спільно з Державною установою "Інститут економіки та прогнозування НАН України" опрацьовують  алгоритм проведення розрахунків мінімальних роздрібних цін алкогольних напоїв та вивчають можливості його удосконалення.

За словами Теленика, в Міністерстві відбулася нарада з представниками бізнесу, де обговорили шляхи удосконалення методики розрахунку мінімальних роздрібних цін. Під час наради Мінекономіки отримало пропозиції від бізнесу щодо аспектів ринку, які потрібно враховувати для підвищення прозорості процедури розрахунку МРЦ.

Нагадаємо, Мінекономіки ще у травні цього року повідомляло, що підготувало проект постанови про внесення змін у додаток до постанови Кабміну від 30 жовтня 2008 р. № 957 "Про встановлення розміру мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на окремі види алкогольних напоїв".

Документом пропонується підвищити розмір мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на окремі види алкогольних напоїв на: 

  • горілку та лікеро-горілчані вироби - на 6,2%;

  • віскі, ром та джин - на 5,9%;

  • коньяк (бренді) - на 5,5%;

  • виноробну продукцію (зброджені напої,

  • суміші із зброджених напоїв та суміші зброджених напоїв з безалкогольними напоями; сидр і перрі; зброджені напої, одержані виключно в результаті природного бродіння фруктових, ягідних та фруктово- ягідних соків, з вмістом спирту не більше 8,5% об'ємних одиниць (без додання спирту);

  • вермути, інші вина виноградні натуральні з доданням рослинних або ароматизувальних

  • екстрактів - на 8,2-34,2%.

Роздрібні ціни на вина виноградні натуральні, ігристі вина та газовані винні напої не змінюються.

Раніше голова НБУ Кирил Шевченко повідомив, що у другій половині вересня та у жовтні очікується зростання цін на товари та послуги для українців внаслідок інфляції. За його словами, протягом вересня-жовтня інфляція залишатиметься в діапазоні 10-11%, а в останні місяці року сповільниться нижче 10%. 

 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme