UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

В Україні зупинили розробку COVID-вакцини: У чому причина

Розробка української вакцини проти коронавірусу була зупинена через відсутність фінансування та зацікавленості з боку держави

Журналіст відділу новин
В Україні зупинили розробку COVID-вакцин…
Фото: Рixabay

Розробкою української вакцини від коронавірусу займалися львівські вчені з Інституту біології клітин Національної академії наук.

Про це "Суспільному" розповів керівник Інституту, академік Андрій Сибірний, передає Depo.ua.

За його словами, план роботи було виконано.

"Ми зробили продуценти вірусних білків на гуманізованих дріжджах, очистили білки, охарактеризували їх, довели, що вони є високоімуногенними, тобто викликають появу антитіл у мишей. Це позитивно", – зазначив Сибірний.

Після цього необхідно було досліджувати, чи захищають білки, що утворилися, від смерті через COVID-19 трансгенних мишей.

Таке дослідження мали б проводити у Польщі, оскільки в Україні немає відповідних лабораторій.

"Не вдалося… Тому що Національний фонд досліджень України морочив нам голову півроку, але так і не дозволив перевести гроші до Польщі. Хоча жодної заборони на це немає", – наголосив вчений.

Він додав, що ще однією причиною зупинки розробки української вакцини є нестача фінансування.

"Наше дослідження коштувало майже 300 тисяч євро. Щоб зробити вакцину, потрібно досліджувати на великих тваринах – ховрахах, приматах. Потрібні великі обсяги препаратів. Потрібно інвестувати 300-500 мільйонів євро. Ніхто не готовий це робити. Я розмовляв із МОЗ, вони кажуть: "Ми не фінансуватимемо це. Нехай Фонд цим займається". Це повисло. Був інтерес президента та прем'єра, коли на ринку вакцин було мало. Тепер вакцин повно. Інтересу до них немає", – розповів Сибірний.

На його думку, нині перспектив для розробки української вакцини немає і дослідження препарату не просуватиметься.

Водночас вчений наполягає, що Україні потрібна власна вакцина, як це зробили розвинені держави.

Нагадаємо, 24 травня міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко заявив, що розпочав переговори з партнерами з Євросоюзу і США про трансфер технологій, що є найшвидшою можливістю запуску власного виробництва вакцин в Україні. 

За словами Ляшка, щонайменше три великих українських заводи готові прийняти трансфер технології повного циклу виробництва вакцин. Водночас про які саме підприємства йдеться, він не сказав.

Згодом директор Інституту біохімії ім. О. В. Палладіна НАН України Сергій Комісаренко розповів, що в Україні розробляють чотири вакцини від коронавірусу. Він додав, що в Україні планують створити вакцину високої якості, як Pfizer або Moderna.

Читайте також: COVID-2022: До чого нам готуватися

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme