В Україні з'являться платні дороги: Хто та скільки буде платити 

Кабмін затвердив та направив до Верховної Ради законопроект про платні дороги в Україні 

Олександра Мандровська
Журналіст відділу новин
В Україні з'являться платні дороги: Хто…
Фото: Рixabay

У документі йдеться про те, що середня вартість плати проїзду дорогами загального користування для автомобілів складе до трьох за кілометр. Утім, платити доведеться водіям не всіх транспортних засобів.

Про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль на засіданні Уряду 22 вересня, передає Depo.ua

Кому доведеться платити за користування дорогами

За його словами, плату за користування дорогами встановлять для вантажних автомобілів, масою від 12 тонн. 

"Логіка проєкту доволі проста: тисячі кілометрів автодоріг в Україні будуються коштом коштів платників податків, тобто всіх українців. При цьому тисячі кілометрів українських доріг отримують найбільше навантаження і знос саме через вантажівки. Тому для них пропонується встановити оплату за користування дорогами", – сказав Шмигаль.

Шмигаль додав, що така ініціатива є частиною Угоди про асоціацію України з ЄС, бо це правило абсолютної більшості європейських країн.

Які дороги стануть платними

Плату доведеться вносити за користування дорогами державного значення.

Передбачається, що це дозволить щорічно отримувати до бюджету близько 9 млрд гривень. У проекті зазначається, що ці кошти будуть направляти на ремонт і будівництво доріг, на яких планують стягувати плату.

Очільник уряду окремо наголосив на тому, що кошти консолідуватимуться в Дорожньому фонді, і стануть додатковим ресурсом для створення якісно нової інфраструктури для всіх громадян.

Скільки доведеться платити водіям 

Поки остаточну суму в проекті закону не прописали.Але автори документу зазначили, що Дорожній фонд може отримати додатково до 9 млрд гривень при середньому тарифі за проєкт 1-3 грн за кілометр.

Також автори документу послалися на досвід Європи. У країнах ЄС проїзд для вантажівок є платним, а тариф становить від 2,2 до 11 гривень за кілометр.

Проект закону передбачає також штрафи за проїзд без оплати. У такому випадку доведеться заплатити від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Коли платні дороги в Україні стануть реальністю 

У Мінінфраструктури, яке і є ініціатором законопроекту, розповіли, що плату за використання автомобільних доріг загального користування державного значення транспортними засобами масою 12 тонн пропонують ввести з 1 січня 2023 року.

Нагадаємо, наприкінці липня міністр інфраструктури Олександр Кубраков спростував інформацію про будівництво в Україні шести платних автобанів. При цьому Кубраков додав, що платні дороги в Україні є перспективою, однак зараз в країні немає жодної траси загального користування, яка побудована за кошти приватних інвесторів.  

 

 

 

 

 


Прописали і

Автори проєкту посилаються - у багатьох країнах Платять за дороги також в Білорусі.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme