Вадим Денисенко: Чаус перетворився на коміка, жодні його свідчення не матимуть значення

Учора українцям пред’явили скандального суддю Миколу Чауса. Далі навколо нього закрутився справжній бойовик за участі СБУ і НАБУ. Про те, чим завершиться ця історія, Depo.ua спитав у виконавчого директора Українського інституту майбутнього (УІМ) Вадима Денисенка

Політичний оглядач
Вадим Денисенко: Чаус перетворився на ко…
Суддя Чаус, якого 30 липня знайшли в селі на Вінниччині в такому вигляді. Фото: соцмережі

Якщо коротко, коли Чаус із мало кому відомого судді Дніпровського суду Києва став знаменитим?

Його історія почалася із суду над Геннадієм Корбаном в грудні 2015 року. Тоді довго шукали суддю, який закриє Корбана на кілька місяців. Вважалося, що той - наркозалежний, у нього в тюрмі почнуться проблеми і він усіх здасть. Це виявилося повним абсурдом і абсолютною неправдою. Взагалі той суд перетворився на цирк. Корбана судили добу, у будівлю ввійшли молодики, яких вважали представниками "Альфи", вони спробували витіснити журналістів і прихильників підсудного. Виникла штовханина, але зрештою нічого не вийшло. Після тривалих митарств, викликання швидкої до Корбана і так далі його таки відправили до тюрми. Отоді Чаус і став знаменитим. Не будемо казати, законним чи незаконним було його рішення, але можна припустити, що він був у контакті з представниками тодішньої влади.

А як він опинився у Молдові?

За нього взялося НАБУ. Набушники знайшли знамениті банки з грішми. Хоча з точки зору доказової бази вони ні про що не свідчать. Немає доказів, що Чаус ці банки закопував, не доведено і факт хабара. Тобто, з процесуальної точки зору справа безперспективна. І тоді, і зараз вважається, що набушників настрополив Корбан. Але є ще свідчення Чауса, що ця історія тягнеться з минулого життя Артема Ситника, коли того вивозили в ліс і забрали якісь гроші. Напевно, це є частиною правди.

Одним словом, Чауса вирішили сховати в Молдові. Тоді там був відомий олігарх Плахотнюк, який міг гарантувати, що з цим суддею все буде добре. А далі вже нинішня влада вирішила, що з Чауса можна вибити серйозні покази проти Порошенка по справі Корбана. Хоча, чесно кажучи, вибивати там особливо нічого. Суддю викрали, після чого почався міжнародний скандал, який обріс багатьма міфами. Наприклад про те, що президентка Молдови Майя Санду у Грузії звинуватила Зеленського. Цього насправді не було. Але щоб загладити ситуацію, вирішили звільнити керівника розвідки Кондратюка і провели ще низку кадрових змін. А Чауса просто перемістили у Вінницьку область, де він і перебував до вчорашнього дня, коли його звідти забрали ексбеушники.

Яке продовження матиме цей трилер?

По-перше, Ситник побоявся дати вказівку в якийсь кардинальний спосіб зупинити машину СБУ з Чаусом. Тобто, наказу йти до кінця він не дав. А це означає, що директор НАБУ хоче добути свою каденцію і на цьому завершити. По-друге, якби він дав вказівку відібрати Чауса в есбеушників, це мало б продовження у вигляді і розслідування викрадення з Молдови, і розслідування давніших історій. А Ситник цього боїться.

А чому саме зараз сталося явлення Чауса, сидів би собі і далі тихо в тому селі? Як це пов’язано з низкою звільнень у розвідці та СБУ?

Звільненнями в розвідці загладили міжнародний скандал, але звільнення в керівництві СБУ до цієї історії стосунку не мають. А легалізація Чауса і так затяглася. Він мав би вийти, розповісти, що сам перейшов кордон і так далі. Однак після вчорашніх подій найбільша проблема, що будь-які заяви цього судді про будь-кого не сприйматимуться суспільством серйозно. Він перетворився на комічного персонажа. Його покази не матимуть у майбутньому жодного значення.

Та на комічних персонажів перетворилися і СБУ, і НАБУ…

Есбеушники показали себе професійніше, аніж набушники. Але коли казати, що Чаус вийде, розповість, як Порошенко його силував щось робити по Корбану, то ця тема вмерла. Не уявляю, що Чаус має розповісти такого, аби люди в це повірили.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme