ВАКС розглянув апеляцію: ексглаві "Нафтогазу" Коболєву призначили майже 230 млн грн застави

Апеляційна палата Вищого антикорсуду застосувала до колишнього голови правління НАК "Нафтогаз України" Андрія Коболєва запобіжний захід у вигляді застави в розмірі 229,248 мільйона гривень

Журналіст відділу новин
ВАКС розглянув апеляцію: ексглаві "Нафто…
Андрій Коболєв

Про це повідомила Спеціалізована антикорупційна прокуратура, передає Depo.ua.

Також на підозрюваного на два місяці покладено такі обов’язки:

  • прибувати за кожною вимогою до детектива, прокурора та суду;
  • не відлучатися із м. Києва без дозволу детектива, прокурора або суду;
  • повідомляти прокурора, детектива або суд про зміну свого місця проживання; 
  • утримуватися від спілкування з іншими підозрюваними у справі та свідками;
  • здати на зберігання до відповідного органу паспорт (паспорти) для виїзду за кордон.

За ухвалою суду підозрюваний має внести кошти протягом 5 днів з моменту проголошення рішення.

Нагадаємо, 19 січня правоохоронці повідомили про підозру колишньому голові правління НАК "Нафтогаз України" Андрію Коболєву, заявивши, що він зловживав службовим становищем та забезпечив собі виплату премій майже на 261 млн грн (еквівалент 10 млн доларів). Коболєву закидають ч. 5 ст. 191 КК України, яка передбачає від 7 до 12 років за ґратами.

За даними слідства, Коболєв 2018 року ініціював розгляд Наглядовою радою "Нафтогазу" питання про погодження виплати премії працівникам, включно з членами правління. Пізніше він підготував зміни та доповнення до подання щодо виплати премії за екстраординарні досягнення, визначивши собі розмір премії в 10 млн доларів.

Ця сума суттєво перевищувала нормативно визначені розміри таких виплат (37,48 млн грн). За ті самі досягнення у 2017-му Коболєву виплатили премію у 12,49 млн грн.

Слідчі зазначають, що він приховав від членів Комітету з призначень та винагород і Наглядової ради компанії інформацію про те, що для керівників підприємств, заснованих на держвласності, встановлено граничні розміри преміювання — не більш як 36 посадових окладів на рік.

У САП заявили, що протягом 2018-2021 років службовці "Нафтогазу" не сприяли розслідуванню та ховали від слідства документи й матеріали компанії, необхідні для встановлення обставин вчинення злочину. 

Прокурор просив застосувати до Коболєва запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення застави розміром 365 млн грн. Однак ВАКС відмовив.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme