ВАКС відхилив усі скарги щодо справи "Роттердам+"

Вищий антикорупційний суд відхилив відразу кілька скарг на справу "Роттердам+"

Журналіст відділу новин
ВАКС відхилив усі скарги щодо справи "Ро…
Фото: ВАКС

Зокрема, слідча суддя ВАКС, розглянувши, відхилила скарги потерпілих і заявника на рішення Спеціалізованої антикорупційної прокуратури про закриття кримінального провадження у справі "Роттердам+".

Також відхилили скаргу ГО "Центр протидії корупції", передає Depo.ua із посиланням на прес-службу ВАКС. Вона стосувалася тієї ж постанови САП.

Рішення ВАКС може бути оскаржене в Апеляційній палаті Вищого антикорсуду.

Саме рішення повністю буде оголошене в залі судових засідань у приміщенні ВАКС 19 жовтня. Початок засідання – о 16:00.

Нагадаємо, 10 квітня у НАБУ закликали відсторонити керівника групи прокурорів у справі "Роттердам+" Віталія Пономаренка, який втретє закрив це провадження, хоча попередні його аналогічні дії скасовували прокурор вищого рівня і суд. 

Раніше Антимонопольний комітет закрив справу "Роттердам+", оскільки не підтвердилася інформація про те, що дії НКРЕКП призвели до надання окремим суб’єктам чи групам господарювання пільг чи інших переваг. 

Згодом, 5 травня генпрокурор Ірина Венедіктова змінила старшого групи прокурорів у кримінальному провадженні "Роттердам+".

Довідка: У березні 2016 року Нацкомісія затвердила нову методику визначення оптової ринкової ціни на електроенергію. Згідно з нею, вартість вугілля у виробництві вугільно-теплової генерації рахувалась за формулою "вартість вугілля у порту Роттердам плюс вартість його доставки в Україну". 

Кримінальне провадження, так звану справу "Роттердам +" розпочали за інформацією НАБУ. У бюро зазначали, що Нацкомісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та компослуг, протягом 2016-2017 років проводила розрахунок прогнозованої оптової ринкової ціни електричної енергії з порушенням алгоритму, визначеного Порядком ОРЦ, шляхом ручного коригування прогнозованої ОРЦ за попередній розрахунковий період на користь ТЕС. Порушення алгоритму могло свідчити про повернення до "ручного режиму" та суб’єктивного ціноутворення для теплових електростанцій (ТЕС). Це могло надати останнім переваги у порівнянні з іншими учасниками ринку (конкурентами), зокрема атомними електростанціями (АЕС) (за інформацією НАБУ та ДП "НАЕК "Енергоатом).

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme