Вчені дізналися, як застуда може вберегти від коронавірусу

Науковці Імперського коледжу Лондону з'ясували, що високий рівень T-клітин внаслідок перенесеної застуди може забезпечувати захист від коронавірусу

Журналіст стрічки новин
Вчені дізналися, як застуда може вберегт…
Ілюстративне фото. Джерело: Рixabay

Вчені почали проводити ще у вересні 2020 року. В експерименті взяли участь 52 родини, члени яких інфікувалися COVID-19 невдовзі після перенесеної застуди.

Як пише Depo.ua із посиланням на Reuters, науковці хотіли дослідити, чи є зв’язок між імунітетом внаслідок застуди та перебігом хвороби.

В ході експерименту з'ясувалося, що частиною імунітету від COVID-19 є T-клітини, які формуються в тому числі внаслідок звичайної застуди. Зокрема у більшості людей, які брали участь у дослідженні, вчені виявили значно вищий рівень цих клітин.

Науковці вважають, що результати дослідження можуть знадобитися для виробників вакцин. Зокрема у тому, що існуючі вакцини концентруються на так званих спайк-протеїнах вірусу, які регулярно мутують та створюють такі штами, як "Омікрон", що значно зменшує ефективність вакцин. Натомість внутрішні протеїни, на які діють T-клітини, мають значно менший потенціал до мутації.

Нагадаємо, 3 січня технічний директор Управління громадської охорони здоров'я (SSI) Данії Тіра Гроув Краузе повідомила, що особливості протікання COVID-19 при зараженні штамом "Омікрон" дозволяють висунути версію, що хвиля захворюваності може стати останньою за пандемію.

За даними МОЗ, в Україні спалах штаму "Омікрон" очікується з другої половини січня і в лютому 2022 року.

Читайте також: Україна на карантині до 31 березня: Що відбувається (ХРОНІКА)

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme