Вчені розповіли, у яких людей можуть розвиватися мутації коронавірусу

Південноафриканські вчені, які відкрили штам коронавірусу"Омікрон", вважають, що поява нових варіантів може бути пов'язана з мутаціями в організмах людей з ослабленою імунною системою

Журналіст стрічки новин
Вчені розповіли, у яких людей можуть роз…
Фото: Рixabay

Дослідники виявили, що коронавірус протягом багатьох місяців зберігається у ВІЛ-позитивних пацієнтів, які не приймають свої ліки.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на ВВС

"Зазвичай, ваша імунна система виганяє вірус досить швидко, якщо вона повністю функціонує. У тих, у кого імунітет пригнічений, ми бачимо, що вірус зберігається. І він не просто сидить без діла, він реплікується. І в міру того, як він реплікується, він зазнає потенційних мутацій", – пояснила професор Лінда-Гейл Беккер, яка очолює Фонд Десмонда Туту по боротьбі з ВІЛ у Кейптауні.

Науковців зацікавили, зокрема, два випадки, які були виявлені в лікарнях Південної Африки. Одна жінка продовжувала давати позитивний результат на COVID-19 протягом майже восьми місяців. У ній вірус зазнав понад 30 генетичних змін.

Професор Туліо де Олівейра, який очолює групу, що підтвердила відкриття "Омікрона", розповів, що "від 10 до 15" подібних випадків було виявлено в інших частинах світу, включно з Великою Британією.

"Це дуже рідкісна подія. Але це правдоподібне пояснення того, що люди з пригніченим імунітетом можуть в основному бути джерелом еволюції вірусу", – додав він.

Нагадаємо, 18 грудня очільник МОЗ Віктор Ляшко підтвердив, що в Україні виявили COVID-штам "Омікрон". Він розповів, що особа, яка виявилась інфікованою цим штамом коронавірусу, повернулася з Об'єднаних Арабських Еміратів, де мала контакт з хворими на COVID-19. Водночас він не повідомив, у якому саме місті перебуває інфікована людина.

Читайте також: Новий штам коронавірусу "Омікрон": Чим він небезпечний та як проявляється

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme