Вчені створили екологічний пластик з цукру

Вчені з Бірмінгемського університету у Великій Британії та Університету Дьюка в США використали цукровий спирт для створення екологічно чистого пластику

Журналіст стрічки новин
Вчені створили екологічний пластик з цук…
Фото: Рixabay

Науковці виявили, що ця сполука може надати матеріалу унікальні властивості. Їх цікавили конкретні органічні сполуки: з'єднання ізоідіда та ізоманід, які мають жорсткі кільця атомів.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на ACS Publication.

Вчені використовували їх як будівельні блоки для полімеру, в результаті чого вийшли два матеріали: жорсткий і пластичний полімер на основі ізоідиду і міцний, пластичний і еластичний полімер з ізоманіду. Зазначимо, що перший матеріал був схожий на звичайну пластмасу, а другий міг відновлювати свою форму після деформації.

Варто додати, що вони зберігали свої властивості після переробки та впливу високої температури. Команда використовувала комп'ютерне моделювання, щоб зрозуміти, як розташування атомів у з'єднаннях надає матеріалам різні властивості.

Після цього дослідники створили пластмасу, використовуючи обидва будівельні блоки. Таки чином вони змогли змінити механічні властивості і швидкість деградації незалежно один від одного. Ця робота відкриває перспективи для створення екологічно чистих пластмас з регульованою швидкістю розкладання без шкоди для механічних характеристик.

Нагадаємо, минулого року науковці придумали, як перетворити пластикові відходи на ванілін. Як відомо, частину відходів перероблюють, однак британські вчені пропонують перетворювати пластик саме на продукти.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme