Вчені виявили бивень мамонта, якому понад 100 тис. років

Вчені з Каліфорнійського університету в Санта-Крусі, США, виявили незвичайний бивень на глибині 3000 метрів біля узбережжя Каліфорнії

Журналіст стрічки новин
Вчені виявили бивень мамонта, якому пона…
Фото: Рixabay

Унікальний бивень знайшли ще у 2019 році, але тільки у 2021 році фахівці провели детальний аналіз. Виявилось, що 90-сантиметровий бивень належить колумбійському мамонту, який міг жити понад 100 000 років тому.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на Gizmodo.

Цей бивень є унікальним, оскільки він кілька тисяч років перебував у холодній воді під високим тиском.

Науковці поки що лише припускають вік бивня. Їх теорії будуються на тому факті, що зуб був покритий товстим шаром залізо-марганцевої кірки, яка вдосталь зустрічається в глибоководді.

 Зараз у лабораторіях вчені аналізують бивень за допомогою комп'ютерної томографії, методу, який покаже точний вік тварини й повну тривимірну внутрішню структуру зуба. 

Такі зразки дозволяють побачити картину навколишнього середовища, в якій існувала тварина.

"Останки мамонтів континентальної Північної Америки особливо рідкісні, і тому ми очікуємо, що ДНК із цього бивня значно покращить наше розуміння мамонтів із цієї частини світу", – зауважив автор відкриття Бет Шапіро.

Нагадаємо, минулого року вчені встановили, чому на Землі раптово вимерли мамонти. Відкриття зробили науковці з кафедри біологічних наук з Університету Буффало.

Читайте також: Повернути мамонтів: Чи вдасться науковцям генетична революція

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme