Вчені встановили причини небезпечного синдрому у дітей, які перехворіли на коронавірус

Науковці виявили причини небезпечного мультисистемного запального синдрому у дітей, які перехворіли на коронавірус

Журналіст стрічки новин
Вчені встановили причини небезпечного си…
Фото: Рixabay

Навесні 2020 року у низці країн у дітей після COVID-19 почали фіксувати випадки запальних симптомів, які нагадують важку форму синдрому Кавасакі.

Тепер науковці змогли встановити причини виникнення такої патології, повідомляє Depo.ua журнал Nature.

У дослідженні зазначається, що у дітей ці симптоми виникають через кілька тижнів після зараження SARS-Cov-2. Цей стан характеризується важкою лихоманкою, болями в животі, почервонінням очей і шкірними висипаннями.

Окремим пацієнтами потребується штучна вентиляція легенів і підтримка артеріального тиску. Тільки в США за останніми даними зареєстровано понад 2,6 тисячі випадків MIS-C, в тому числі з летальними наслідками.

У своєму дослідженні вчені зібрали зразки крові у 8 пацієнтів від 5 до 20 років, які були шпиталізовані з симптомами MIS-C. До групи контролю включили зразки 7 дітей з хронічними захворюваннями та підтвердженим COVID-19, а також 4 здорових.

Пізніше науковці виділили РНК зі зразків крові та сконструювали генні мережі, які беруть участь в механізмі в MIS-C. У всіх дітей з мультисистемним запальним синдромом виявили серйозні збої в імунній системі.

Їх викликали придушення двох типів імунних клітин: природних кілерів (NK) і Т-клітин CD8 +. Вчені розповіли, що коли CD8 + піддаються агресивному впливу патогенів, вони виснажуються, а імунна відповідь слабшає. Збільшення кількості NK-клітин також пов'язано з виснаженням CD8 + Т-клітин.

Іншими словами, саме виснаження Т-клітин у пацієнтів з MIS-C є одним з потенційних факторів цього захворювання. 

Варто додати, що лише чверть дітей (24,7%), яких госпіталізували через MIS-C, перенесли коронавірус з легкими симптомами, всі інші – безсимптомно.

Нагадаємо, наприкінці червня у ВООЗ вперше рекомендували COVID-вакцинацію дітей. У ВООЗ зазначили, що діти не входять до групи з більш високим ризиком перенести захворювання у важкій формі.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme