"Велике будівництво": на Львівщині відновлять євроколію до польського кордону

У Львівській області цього року стартують роботи з відновлення євроколії Держкордон - Рава-Руська, що має протяжність 8 кілометрів

Журналіст стрічки новин
"Велике будівництво": на Львівщині відно…

Амбітний план впродовж двох років планують реалізувати в рамках програми президента Володимира Зеленського "Велике будівництво"

Про це повідомляє Львівська ОДА.

"Першим етапом стане створення євроколії між Рава-Руською та Держкордоном (Гребенне). Надалі така сама євроколія має з‘єднати Варшаву, Львів та Київ", – зазначив обласний очільник Максим Козицький у Facebook та додав, що орієнтовна загальна вартість робіт може сягати 100 млн грн.

Наразі вже розпочато розробку проєктно-кошторисної документації, що обійдеться приблизно в 3-5 мільйонів гривень. 1 мільйон надасть місцева громада, решту грошей планують залучити з обласного та державного бюджетів.

За словами голови області, такий проєкт дозволить запустити пасажирські сполучення без пересадок, які сприятимуть пожвавленню туристичних, дипломатичних, підприємницьких та інших контактів між Україною та державами Європи.

Своєю чергою виконавчий директор регіональної філії "Львівська залізниця" Юрій Іщук детальніше розповів про роботи, що необхідно виконати для втілення задуму в життя.

"За останній рік ми запустили новий поїзд на Буковель, з’єднали Славськ з Києвом швидкісними поїздами, запустили модернізовану електричку на Сянки. Щодо нового проєкту, потрібно буде відремонтувати пасажирську будівлю, платформу - вартість робіт очікується приблизно 14,7 млн грн, а також колії, переїзди, мости (на загальну суму 31 млн грн). Загальна очікувана вартість капітальних інвестицій - до 83 млн грн", – зазначив Іщук.

Співпрацю з польською залізницею планують обговорити вже 15 лютого.

З того боку українсько-польського кордону на важливості проєкту наголосив президент правління "Єврорегіон Розточчя", голова міста Томашув Любєльські Войцех Жуковскі.

"Будемо спільно над тим працювати. Сполучення Рава-Руська-Варшава має стати гарним проєктом. Впродовж трьох годин з Рави-Руської можна дістатися до Варшави, а з Варшави - до цілого світу", – зазначив він.

Нагадаємо, раніше координатор програми "Велике будівництво" і заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко розповів про план до 2024 року електрифікувати щонайменше 500 км колій України.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme