Верховна Рада попередила Зеленського про можливу зупинку аеропортів через непрофесіоналізм очільника "Украероруху"

Бездіяльність керівництва державного підприємства "Украерорух" Андрія Ярмака та його профнепридатність можуть призвести до зупинки ключових аеропортів держави, у тому числі – "головних повітряних воріт України" -  аеропорту Бориспіль

Журналіст відділу новин
Верховна Рада попередила Зеленського про…

Про це йдеться у запиті до президента України Володимира Зеленського, за який проголосували 285 народних депутатів,  передає Depo.ua з посиланням на сайт Верховної Ради

У тексті запиту нардепа Максима Березкіна, зокрема, йдеться про "злочинну діяльність керівника ДП "Украерорух" Андрія Ярмака". Наголошується, що очільник стратегічного авіаційного  підприємства не є фахівцем у галузі цивільної авіації, у нього відсутня профільна авіаційна освіта та управлінський досвід.

"Крім того, він (Ярмак, - ред.) був призначений на посаду з численними порушеннями чинного законодавства, що підтверджує звіт Рахункової палати від 13 липня 2021 року №15-5. Для багатьох досвідчених працівників "Украероруху" зовсім не зрозуміло, як така необізнана людина в авіації сьогодні керує величезним стратегічним підприємством із штатом у 4,5 тис. працівників. 

Така діяльність є неприйнятною для функціонування державного підприємства "Украерорух" та може призвести до катастрофічних наслідків щодо забезпечення безпеки польотів", - йдеться у документі.

Вказується, що дії керівництва ДП "Украерорух" уже призвели до паралізації роботи авіакомпанії "Украерорух". Також ДП сьогодні не може забезпечувати безпеку польотів, не виконує міжнародні зобов'язання щодо пошуку та рятування в акваторіях Чорного та Азовського морів, а льотні перевірки радіо-технічних засобів на всій території України знаходяться під загрозою зриву. 

Відповідну інформацію парламентарів директор авіакомпанії "Украерорух" Ігор Куликовський підтвердив.  У коментарі для DS він розповів, що ДП "Украерорух" не виконує план-графік льотних перевірок наземних засобів навігації, спостереження та світлосигнального обладнання України.  Також, за словами  Куликовського, зараз в Німеччині застрягли два українські літаки, і керівництво ДП попри кризову ситуацію не вживає заходів з їх повернення. Не сплачує за ремонтні роботи, і не інформує про загрозу зупинки ключових аеропортів України навіть профільного міністра транспорту Олександра Кубракова.

"Літаки застрягли з вини "Украероруху". Туди прийшла команда, далеко не професіоналів, які не мають ніякого відношення до авіації. Якби ви знали, що вони зробили з авіакомпанією "Украерорух". У нас немає ані техніків, ані інженерів. Чотири льотчика залишилося на чотири літака", — заявив Куликовський. 

Він додав,  саме з вини очільника ДП  Ярмака аеропорту "Жуляни" вже заборонено саджати літаки за складних погодних умов.

Парламентарі ж, апелюючи до Зеленського, закликали президента вжити дієвих невідкладних заходів реагування.

"Усе це говорить про потенційну загрозу національній безпеці України, загрозу безпеці польотів над усією територією нашої держави не лише повітряних суден цивільної авіації, а й військових повітряних суден", - попередили нардепи.

Зауважимо, що Рахункова палата поточного року констатувала незаконне перебування Андрія Ярмака на посаді керівника ДП "Украерорух", який був призначений ще екс-міністром Криклієм без проведення конкурсу. Крім того,  аудитори зафіксували доведення держпідприємства до кризового фінансову стану. 

Попри це Ярмак протягом року весь час підвищував собі заробітну зарплатню. Нині вона сягає вже майже 220 тис. грн на місяць. Зарплатня персоналу при цьому була урізана вдвічі, а сам штат висококваліфікованих робітників значно скорочений.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme