UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Від початку року на кордоні виявили вже понад сотню підроблених COVID-сертифікатів

Від початку року прикордонники за допомогою електронних пристроїв з програмним забезпеченням SafeBorder перевірили COVID-сертифікати у майже 240 тисяч осіб, які прибули в Україну

Журналіст відділу новин
Від початку року на кордоні виявили вже…
Фото: Прес-служба МВС

При цьому було виявлено 114 підроблених COVID-сертифікатів від початку 2022 року.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на прес-службу Міністерства внутрішніх справ.

Наголошується, що за використання завідомо підроблених документів передбачена кримінальна відповідальність за ч. 4 ст. 358 ККУ "Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів". 

Зазначимо, що Державна прикордонна служба України розпочала застосовувати електронну перевірку COVID-сертифікатів, що підтверджують вакцинацію громадян, ще наприкінці серпня минулого року.

Це стало можливим завдяки спільній роботі Міністерства охорони здоров’я, Міністерства цифрової трансформації, Міністерства внутрішніх справ та Держприкордонслужби на виконання рішень Кабінету міністрів.

Так, прикордонники отримали електронні пристрої з програмним забезпеченням SafeBorder, яке передбачає можливість автоматизованої перевірки:

  • чинності документа;

  • його приналежності відповідній особі під час перетинання кордону України.

Відомо, що кожен COVID-сертифікат має унікальний електронний ідентифікатор та QR-код. Тому для здійснення перевірки прикордонники сканують приладом QR-код наданого громадянами сертифікату та отримують на екрані електронного пристрою підтвердження статусу документа.

Нині до довірчої мережі цифрових COVID-сертифікатів під’єднані десятки країн – як країни ЄС, так і ті, які не є його членами.  

Згідно з інформацією МВС, програмне забезпечення постійно оновлюється в залежності від розширення списку країн чи доопрацювань для покращення роботи системи.

"Вкотре наголошуємо, що не варто використовувати підроблені сертифікати як на в’їзд в Україну, так і для поїздки за кордон. Якщо таку фальшивку виявлять правоохоронці країни прямування, то порушники також нестимуть відповідальність, згідно з законодавством тієї країни, до якої прямують", – наголосили у відомстві.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що в Україні поліція відкрила понад 2 тисячі кримінальних справ за підробку COVID-документів. 

Читайте також: Україна на карантині до 31 березня: Що відбувається (ХРОНІКА)

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme