В Україні поліція відкрила понад 2 тисячі кримінальних справ за підробку COVID-документів

Станом на кінець 2021 року поліція відкрила 2100 кримінальних справ щодо підробки COVID-сертифікатів, довідок про вакцинацію та ПЛР-тестів

Журналіст стрічки новин
В Україні поліція відкрила понад 2 тисяч…
Фото: Рixabay

За цими справами суди винесли вже понад сотню вироків — частина з них передбачали покарання у вигляді тюремних строків за підробку COVID-документів. Зазначимо, що серед обвинувачених — як користувачі підробленими документами, так і їх виробники.

Про це повідомляє Опендатабот, платформа для роботи з відкритими даними, посилаючись на дані Нацполіції, передає Depo.ua.

На початку минулого року більшість порушників відбувалася штрафами, однак вже у другому півріччі суд почав призначати тюремні терміни. Зокрема, у листопаді-грудні три особи, які користувалися підробленими сертифікатами, отримали по одному року позбавлення волі. Жінка, яка друкувала на принтері довідки про результати лабораторного обстеження, отримала два роки. 

Варто додати, що суд взяв до уваги каяття підсудних, відсутність в них кримінального минулого та інші обставини — фактичне покарання було замінено на умовний строк.

Як відомо, порушників судять за ст. 358 ККУ. Вона передбачає різні покарання — від штрафів до дворічних тюремних строків (а для посадових осіб — від двох до п'яти років). Умовне покарання, яке здобули обвинувачені, передбачає низку обмежень, як-от необхідність регулярно "відмічатися" у спеціальному органі та повідомляти його про всі свої переміщення.

Нагадаємо, дещо раніше у МОЗ розповіли, як власникам фальшивих COVID-сертифікатів отримати реальне щеплення. В Україні торік моніторингова агенція виявила 210 тисяч повідомлень в мережі про так звані послуги з отримання документів про COVID-вакцинацію чи ПЛР-тестування.

Читайте також: Що потрібно знати про COVID-сертифікати: Відповіді на найпоширеніші питання

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme