Вірменія подала до суду в Гаазі позов проти Азербайджану

Вірменія вимагає відповідальності Азербайджану за "расову дискримінацію вірмен"

Редактор стрічки новин
Вірменія подала до суду в Гаазі позов пр…
Фото: icj-cij.org

Вірменія подала позов до Міжнародного суду ООН проти Азербайджану за звинуваченням в расовій дискримінації щодо вірмен.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на прес-реліз суду.

Вірменія у своєму позові заявляє, що Азербайджан нібито порушив Міжнародну конвенцію про ліквідацію всіх форм расової дискримінації, ухвалену Генасамблеєю ООН в 1965 році.

"В результаті проведеної державою (Азербайджаном, – ред.) політики ненависті вірмени систематично піддавалися дискримінації, масовим вбивствам, тортурам та іншим видам насильства", – йдеться у позові та зазначається, що "десятиліттями Азербайджан піддавав вірмен расовій дискримінації".

Вірменська сторона також стверджує, що у вересні 2020 року Азербайджан знову порушив конвенцію під час загострення збройного конфлікту між країнами.

"Навіть після закінчення бойових дій, після припинення вогню, яке набуло чинності 10 листопада 2020 року, Азербайджан продовжує брати участь у вбивствах, тортурах та інших знущаннях з вірменських військовополонених", – зазначається у повідомленні суду.

Вірменія в рамках позову закликає суд притягнути до відповідальності Азербайджан за порушення конвенції, щоб запобігти майбутнім збиткам та відшкодувати збиток, який вже було завдано.

Нагадаємо, 27 вересня 2020 року на кордоні Азербайджану та Вірменії знову загострився конфлікт – у Нагірному Карабасі поновились бої.

Уже 9 листопада 2020 року прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян і президент Азербайджану Ільхам Алієв, за посередництва президента Росії Володимира Путіна, підписали мирну угоду, яка фактично означає капітуляцію Вірменії та введення у регіон російських "миротворців".

13 листопада 2020 року Вірменія почала виводити свої війська з Нагірного Карабаху, де вони перебували з початку 1990-х роківЄ а наступного дня до Нагірного Карабаху, згідно з угодою про перемир'я між Вірменією та Азербайджаном, прибули російські "миротворці" з технікою.

Як відомо, у період із 1988 року по 12 травня 1994 року між Азербайджаном та Вірменією тривала війна на етнічному підґрунті за контроль над Нагірним Карабахом. Однак, військові сутички між країнами не припинилися й після підписання мирного договору.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme