Вітренко розповів, за яких умов можна дозволити сертифікацію "Північного потоку-2"

Розблокування доступу європейських покупців до придбання російського і центральноазійського газу на східному кордоні України та подальшого самостійного бронювання транзитних потужностей є юридично обов’язковою передумовою сертифікації "Північного потоку-2"

Журналіст стрічки новин
Вітренко розповів, за яких умов можна до…
Фото: ЕРА

Голова правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко заявив, що український газопровід також має бути розблокований для третіх сторін.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на прес-службу НАКу.

"Не можна забезпечити доступ третіх сторін тільки до "Північного потоку-2". Бо тоді він стане якраз привілейованим, у порівнянні з іншими газопроводами, що йдуть з Росії в Європу – наприклад, через Україну. Німецький регулятор не має сертифікувати "Північний потік-2" до розблокування Росією українського газопроводу для третіх сторін. Щоб європейські компанії змогли отримувати газ на кордоні Україна-Росія і потім самостійно бронювати транзит через Україну", – пояснив Вітренко.

За його словами, забезпечення вільного доступу лише до "Північного потоку-2" суперечитиме принципу солідарності, який закладений у договір про заснування Європейського Союзу.

Також Вітренко нагадав про рішення європейського суду, яким німецький регулятор зобов'язали застосовувати принцип солідарності при сертифікації газопроводів.

Він додав, що Україна в міжнародних переговорах стосовно "Північного потку-2" не просить політичних гарантій, а вимагає твердого виконання законодавства.

"Українська стратегія полягає не в тому, щоби просити якісь гарантії і потім на них покладатися. Бо в нас є сумний досвід Будапештського меморандуму і, тому, ми не дуже в таке віримо. Всі ми розуміємо, що Газпром і Путін в Європі намагаються використовувати право сили, наша ж сила – якраз в правовій обґрунтованості позиції", – підсумував голова правління "Нафтогазу".

Нагадаємо, дещо раніше на Росії назвали умову, за якої вони продовжать постачати газ через Україну після 2024 року. Зокрема, це буде залежати від того, які обсяги газу будуть закуповувати європейські споживачі у Росії.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme