Вітренко впевнений, що "Північний потік-2" можна буде зупинити навіть після запуску

Російський газопровід "Північний потік-2" можна буде зупинити на будь-якому етапі, навіть після запуску, а найбільш дієвими проти російського газопроводу будуть санкції США
 

Журналіст відділу новин
Вітренко впевнений, що "Північний потік-…
Фото: Юрій Вітренко / Facebook

Про це заявив голова правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко в ефірі телеканалу "Дом", інформує Depo.ua.

"Навіть якщо "Північний потік-2" буде запущений, санкції США – а це найбільш дієва зброя – зазвичай застосовуються не до проектів на стадії будівництва, а до працюючих компаній, до працюючих бізнесів. Тому ми віримо, що Америка, усвідомлюючи небезпеку, яка є від цього проекту для Європи, для всього вільного світу, все ж застосує дієві санкції, які дозволять зупинити цей проект", – пояснив він.

Вітренко додав, що санкції є дієвими тільки проти європейських компаній. Тому що російські компанії не бояться санкцій, адже вони спеціально працюють тільки в Росії.

"Проблемними американські санкції є для європейських компаній, тому що європейські компанії працюють з американськими компаніями або з іншими європейськими компаніями, які, зі свого боку, бояться американських санкцій", – заявив голова правління "Нафтогазу".

Він вважає, що санкції, зокрема, потрібно вводити проти Nord Stream 2 AG.

"Це швейцарська компанія, яка вже подала заявку на те, що вона буде оператором цього газопроводу. Санкції проти цієї компанії є дієвими, тому що інші європейські компанії просто не захочуть з нею працювати. Банки не захочуть працювати з цією компанією, покупці газу або компанії, які будуть бронювати потужності на цьому газопроводі", – зазначив Вітренко.

Нагадаємо, 14 червня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що російсько-німецький газопровід "Північний потік-2" представляє загрозу Україні, тому його можна запускати тільки за умови деокупації українських територій і енергобезпеки України.

15 червня Дмитро Кулеба заявив, що "Північний потік-2" загрожує безпеці низки країн Центральної Європи, тому що його запуск може створити загрозливий безпековий дисбаланс.

16 червня Володимир Зеленський назвав проект "Північний потік-2" політичною зброєю проти України.

23 червня держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що російський газопровід "Північний потік-2" є геополітичним проектом, який загрожує безпеці України.

27 червня кандидати в канцлери Німеччини Армін Лашет (Християнсько-демократичний союз) і Олаф Шольц (федеральний міністр фінансів Німеччини) допустили зупинку проекту "Північний потік-2".

Довідка: "Північний потік-2" – проект розширення газогону "Північний потік" у Балтійському морі довжиною 1 234 км. Київ виступає проти цього проекту, адже після його запуску Росія може припинити транзитне транспортування газу через Україну в Європу. Транзит газу щорічно приносить до українського бюджету близько 3 млрд гривень.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme