Влада тисне на Бурбу у справі "вагнергейту", – Княжицький

На колишнього начальника ГУР МО Василя Бурбу здійснюється тиск з боку влади
 

Журналіст відділу новин
Влада тисне на Бурбу у справі "вагнергей…
Фото: Сайт "ЄС"

Так звана ТСК під керівництвом Мар'яни Безуглої намагалася не допустити на засідання  депутатів опозиційних фракцій.

Про це журналістам заявив народний депутат з фракції "Європейська Солідарність" Микола Княжицький, повідомляє Depo.ua з посиланням на сайт "ЄС".

Він  повідомив, що коли Василь Бурба почав давати свідчення щодо спецоперації із затримання "вагнерівців", Безугла перервала його на моменті, коли могли бути оприлюднені відомості про роль вищого керівництва держави у зриві спецоперації. 

"Вони почали засідання. Ми як представники від опозиційних політичних сил, від "Європейської Солідарності", "Голосу" прийшли на цю комісію. Члени ТСК дуже довго не хотіли, щоб ми брали участь в цьому засіданні. Ми не претендували на те, щоб там голосувати, ми не є членами ТСК. Але ми хотіли як спостерігачі бути присутніми на засіданні комісії, і закон нам дозволяє це робити. Вони проголосували проти, потім погодились, що за законом вони не можуть народних депутатів у приміщенні Верховної Ради обмежити в присутності на комісії, тому що закон дозволяє нам таке право", – пояснив Княжицький.

Він наголосив, що перед виступом Бурби всі підписали допуск до державної таємниці, тобто взяли на себе певні зобов'язання щодо нерозголошення певних даних, які є державною таємницею.

"Після того, як Бурба дійшов до найцікавішого в своїй розповіді, головуюча Безугла оголосила перерву, і ще декілька членів вийшли перед цим на погоджувальну раду. Але комісія була відкрита, і для цього кворум не потрібен, щоб заслуховувати. Велася стенограма. Вони сказали, що не дають нам дозволу слухати цю комісію і продовжили перерву, а потім попросили покинути кабінет", – говорить Княжицький.

Він розповів деякі тези з виступу Бурби.

"Для мене дуже важливо було, що сказав Бурба – що українські розвідники працювали чесно і самовіддано. Тому що в них була на це, крім службових причин, крім обов’язку перед державою ще й особиста причина. Багато членів ГУР загинули від рук окупанта. Звичайно, це було дуже серйозним стимулом для проведення тих заходів, які зараз заслуховує комісія", – говорить Княжицький.

"Ще на минулому засіданні члени комісії говорили, що вони прийняли рішення звернутися, щоб надати державну охорону і захистити тих людей, які брали участь у цих заходах. Але, на жаль, досі це не зроблено. Вони відчувають погрози, тиск з боку влади. Вони відчувають переслідування. Звичайно, це ганебна ситуація, тому що це ті люди, яких потрібно охороняти хоча б від країни-агресора", – переконаний народний депутат.

Княжицький говорить, що фактично Бурба підтвердив ту інформацію, яка була оприлюднена в українських та іноземних ЗМІ.

"Він в принципі підтвердив все те, що ми бачили в розслідуваннях численних телевізійних каналів, зокрема CNN. Жодних спростувань того, що там було передано, не було. І на найцікавішому місці, коли мова зайшла про те, хто ж знав про це, Бурба спочатку про це сказав, потім хотів розповісти, як це відбувалося, – вони закрили комісію і заборонили нам брати в цьому участь", – повідомив Микола Княжицький.

"Як я переконався, є всі підстави, щоб притягати за зраду певних посадових осіб", – резюмував Княжицький.

Нагадаємо, 10 вересня відбулося засідання ТСК щодо "вагнергейту". На засідання не допустили народних депутатів від опозиції Андрія Парубія, Михайла Забродського, Миколу Величковича та Михайла Бондара від "ЄС", а також від "Голосу" Сергія Рахманіна і Романа Костенка. У народних депутатів є доступ до державної таємниці та секретних матеріалів, втім, їм було відмовлено у можливості взяти участь у засіданні.

Після засідання голова ТСК Безугла заявила, що ніякої спецоперації не було, а був спеціальний захід, спланований не 2018-го, а 2020  року. А "вагнерівців" планували затримати не у Києві, а в Стамбулі.

Довідка: 29 липня 2020 року в Білорусі затримали банду російських найманців, серед яких були бойовики з Донбасу.

14 серпня Олександр Лукашенко, який де-факто виконує обов'язки президента Білорусі, віддав затриманих під Мінськом "вагнерівців" Росії.

17 серпня народний депутат України Олексій Гончаренко звинуватив оточення президента України Володимира Зеленського у зливі ворогам секретної інформації про таємну спецоперацію українських спецслужб з затримання російських бойовиків у Білорусі.

18 серпня головний редактор видання "Цензор.НЕТ" Юрій Бутусов заявив, що Володимир Зеленський звільнив начальника ГУР МО Василя Бурбу за вимогу розслідувати провал операції із захоплення "вагнерівців", відкладеної главою ОП Андрієм Єрмаком.

6 вересня народний депутат Володимир Ар'єв оприлюднив протокол СБУ з прізвищами "вагнерівців", а також їхні квитки на рейс до Стамбула.

Тоді ж, у 2020 році, стало відомо, що проект Bellingcat Еліота Хіггінса знімає фільм про так звану справу "вагнерівців" для Netflix.

Повідомлялося, нібито перша частина фільму Bellingcat має вийти у березні 2021 року. Керівник проекту Христо Грозєв заявляв, нібито розслідувачі виявили докази того, що спецоперацію із затримання "вагнерівців" організовувала Служби безпеки України.

11 березня головний редактор видання "Цензор.нет" Юрій Бутусов, а також народний депутат від "Європейської Солідарності" Олексій Гончаренко повідомили, що Христо Грозєв 10 березня провів у Києві зйомки для фільму про обставини зриву операції щодо ПВК "Вагнер".

За словами Бутусова, Грозєву телефонував глава Офісу президента Андрій Єрмак, і сам "запропонував зустрітися й попросив записати для фільму інтерв'ю з державними діячами, які представлять у фільмі позицію Офісу президента в цій справі".

Також Бутусов повідомляв, що Грозєв записав інтерв’ю з агентами НАБУ, високопосадовцями Міністерства оборони та п’ятим президентом Петром Порошенком.

Водночас в Офісі президента спростували інформацію, що до нього приїжджали розслідувачі з Bellingcat, аби взяти коментар для свого фільму.

Згодом президент Володимир Зеленський підтвердив, що операція із затримки "вагнерівців" існувала, але Україна не хотіла брати у ній участь.

Читайте також: Ліки від німоти: Навіщо Bellingcat знову лякає Банкову фільмом про "вагнерівців"

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme