Вперше в історії станції: Дії рашистів спричинили повне відключення ЗАЕС від енергомережі

Запорізька атомна електростанція вперше в історії повністю відключилася від енергомережі. Причиною цього стали дії російських окупантів

Журналіст відділу новин
Вперше в історії станції: Дії рашистів с…
ЗАЕС

Про це повідомляє Держатомрегулювання та "Енергоатом", передає Depo.ua.

Так, двічі відбулося відключення останньої (четвертої) лінії зв'язку ЗАЕС з енергосистемою України — ПЛ-750 кВ "Дніпровська". Три інші ліні були пошкоджені раніше внаслідок російських обстрілів.

Причина відключення лінії — пожежі на золовідвалах Запорізької ТЕС, що розташовується поруч з АЕС. Внаслідок цього 5-й та 6-й енергоблоки відключилися від електромережі. "Таким чином, дії загарбників спричинили повне відключення ЗАЕС від енергомережі — перше в історії станції", — зазначили в "Енергоатомі".

Власні потреби АЕС в електроживленні наразі забезпечуються з енергосистеми України через лінію зв‘язку ЗАЕС — Запорізька ТЕС.

Експертка з ядерної енергетики Ольга Кошарна пояснює, що на станції працюють резервні дизельні генератори.

Зазначимо, захоплена окупантами Запорізька АЕС працює з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки. російські війська регулярно обстрілюють цей критичний об'єкт. Український персонал станції продовжує працювати й докладати всіх зусиль для забезпечення ядерної та радіаційної безпеки, а також ліквідації наслідків пошкоджень.

В "Енергоатомі" наголошували, що обстрілюючи й саму станцію, і лінії, якими вона з’єднується з енергосистемою України, росіяни хочуть від’єднати ЗАЕС від неї. А після цього намагатимуться під'єднати станцію до окупованого Криму. 

Оператор ЗАЕС вказує, що через від'єднання генераторів ЗАЕС від енергосистеми України їх не можна буде використовувати для роботи на власні потреби охолодження палива у разі знеструмлення станції. Це наблизить можливий сценарій радіаційної катастрофи.

Україна наголошує на необхідності місії МАГАТЕ. Агентство готується до візиту, і планує відвідати станцію до 5 вересня. Президент Зеленський заявляв, що місія може швидко й безпечно потрапити на станцію в легальний спосіб — через вільну територію України.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme