ВРУ вимагає суворо покарати Росію за визнання "Л-ДНР": Що за заяву схвалили нардепи

Народні депутати схвалили проект постанови №7088 щодо заяви Верховної Ради у зв'язку з визнанням Російською Федерацією незалежності самопроголошених утворень на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей України

Ірина Костенко
Шеф-редактор стрічки новин
ВРУ вимагає суворо покарати Росію за виз…
Фото: Скріншот

За відповідне рішення на тлі визнання РФ "Л-ДНР" проголосували 336 народних депутатів.

Про це повідомляє Depo.ua.

ВРУ вимагає суворо покарати Росію за визнання "Л-ДНР": Що за заяву схвалили нардепи

За словами голови Верховної Ради Руслана Стефанчука, ухваливши рішення про визнання "Л-ДНР" Російська Федерація в односторонньому порядку де-факто вийшла з Мінських домовленостей, а також зруйнувала відповідний переговорний процес на рівні країн-учасниць "нормандського формату" та у межах ТКГ.

Згідно з текстом заяви, ВРУ:

  • закликає інші держави утримуватися від будь-яких дій чи кроків, які могли б бути витлумачені як визнання "Л-ДНР";

  • засуджує та покладає відповідальність на Російську Федерацію за різке погіршення безпекової ситуації у регіоні.

"У межах процесу мирного врегулювання та законодавством України визначені поняття тимчасово окупованих територій як "окремі райони Донецької та Луганської областей України" та межі цих тимчасово окупованих Російською Федерацією українських територій. Будь-яких інших утворень на території зазначених областей України не існує", – наголошується в проекті постанови.

У документі йдеться про те, що Україна закликає світ:

  • запровадити додаткові жорсткі секторальні, фінансові та персональні санкції проти РФ та її керівництва;

  • заморозити запуск "Північного потоку-2";

  • відключити РФ від міжнародної міжбанківської системи передачі інформації та здійснення платежів (SWIFT);

  • заборонити експорт на Росію високих технологій, зокрема тих, що стосуються російського військово-промислового комплексу та енергетичного сектору.

Крім того, Верховна Рада закликала уряди та парламенти іноземних держав сприяти зміцненню обороноздатності нашої країни й прискорити надання комплексної (в тому числі оборонної) допомоги, спрямованої на посилення здатності України реагувати на загострення безпекової ситуації з боку Російської Федерації.

Нагадаємо, дещо раніше канцлер Німеччини Олаф Шольц повідомив, що сертифікацію газопроводу "Північний потік-2" буде зупинено. Коментуючи рішення Росії визнати "ДНР" та "ЛНР" політик заявив, що ситуація має бути "оцінена наново", в тому числі й для скандального російського газопроводу.

Довідка: 21 лютого президент Російської Федерації Володимир Путін офіційно визнав "Л-ДНР". З ватажками цих незаконних формувань було підписано також так званий "договір про дружбу". Він передбачає спільну охорону "кордонів" так званих "ДНР" і "ЛНР".

Крім того, Путін наказав забезпечити в "Л-ДНР" мир російськими військами. Йдеться про те, що РФ легалізує свої війська на території "Л-ДНР" навіть до підписання договорів про співробітництво із цими "країнами".

Президент України Володимир Зеленський відреагував на визнання Путіним "Л-ДНР" та заявив, що розцінює такі дії як порушення суверенітету та територіальної цілісності України. 

Вранці 22 лютого "депутати" в "ДНР" і "ЛНР" очікувано одностайно проголосували про ратифікацію угоди з Росією "про дружбу, співпрацю та взаємну допомогу". Держдума РФ також ратифікувала угоди з "Л-ДНР" у першому читанні.

Водночас низка країн світу заявила, що запровадить проти РФ потужні санкції на тлі ескалації ситуації довкола України та визнання "Л-ДНР".

Зеленський повідомив також, що отримав запит від Міністерства закордонних справ України "щодо питання розриву дипломатичних відносин між Україною та Російською Федерацією". Глава держави планує опрацювати це питання вже найближчим часом.

Читайте також: Поганий мир чи добра війна: Чому за півдоби після визнання "Л-ДНР" Захід не вводить "вбивчі" санкції

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme