UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Вже третя людина у світі вилікувалась від ВІЛ: Як їй це вдалося

Вчені з США заявили про третій у світі випадок повного одужання від вірусу імунодефіциту (ВІЛ)

Журналіст стрічки новин
Вже третя людина у світі вилікувалась ві…
Ілюстративне фото. Джерело: Рixabay

Це вдалося жінці середнього віку, якій у червні 2013 року поставили страшний діагноз "Вірус імунодефіциту людини". Відтоді вона вживала антиретровірусні препарати. У березні 2017 року у жінки також виявили гострий мієлогенний лейкоз.

Як пише Depo.ua із посиланням на The New York Times, хворій вдалося вилікуватися завдяки трансплантації пуповинної крові.

Лікарі у серпні 2017 року трансплантували американці пуповинну кров від частково сумісного донора. Це потрібно було для лікування раку. Кров була з мутацією, яка блокує проникнення ВІЛ у клітини. Також їй перелили кров від близького родича, щоб дати тілу тимчасовий імунний захист на час приживлення трансплантата.

Жінку виписали з лікарні на 17-й день після трансплантації, реакції відторгнення трансплантата у неї не спостерігали. Через 37 місяців жінка припинила антиретровірусну терапію, і вже понад 14 місяців у неї немає ознак ВІЛ в аналізах крові, як і антитіл до вірусу.

Скільки у світі хворих на ВІЛ людей

Загалом у світі з ВІЛ живуть близько 38 мільйонів людей, 73% з яких проходять лікування. Медики наголошують, що трансплантація кісткового мозку не підходить більшості пацієнтів і є досить ризикованою, тому зазвичай її пропонують лише людям з раком, які не мають інших варіантів.

Що відомо про інших людей, які також одужали від ВІЛ

Наразі відомо про ще два випадки повного одужання від ВІЛ, коли хворим робили пересадку кісткового мозку від донорів, що несуть мутацію, що блокує ВІЛ-інфекцію. В обох випадках пацієнти мали важкі побічні ефекти, зокрема реакцію "трансплантат проти господаря".

Американець Тімоті Рей Браун, також відомий як "берлінський пацієнт", прожив без ВІЛ 12 років, а у 2020 році помер від рецидиву лейкемії.

Іншим хворим, який переміг ВІЛ, став "лондонський пацієнт" Адам Кастільєхо. За словами лікарів, через рік після трансплантації він втратив понад 30 кілограмів і пережив численні інфекції. Також у Кастільєхо розвинулася втрата слуху.

У листопаді 2021 року у світі зафіксували другий випадок природного одужання від ВІЛ-інфекції. Це сталося в Аргентині. Жінка, яка сама поборола ВІЛ, не приймала антивірусних препаратів, а тому вчені хочуть дослідити механізм самозцілення. Відомо, що першою пацієнткою, яка сама поборола ВІЛ-інфекцію, стала американка Лорін Вілленберг у 2020 році. Нині їй 67 років, організм жінки контролював вірус протягом майже трьох десятиліть.

Нагадаємо, раніше стало відомо, скільки в Україні громадян інфіковані вірусом імунодефіциту людини. Найбільше вірус поширений в Одеській, Дніпропетровській, Миколаївській та Донецькій областях. 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme