Welt: Шольц збрехав Україні про зброю

Федеральний уряд Німеччини наприкінці лютого запросив у оборонних компаній перелік озброєнь, які б вони могли відправити в Україну, і місяць приховував від Києва цей список

Владислав Гірман
Оглядач відділу міжнародної політики "Ділової столиці"
Welt: Шольц збрехав Україні про зброю…
Олаф Шольц (ФОТО: Getty Images)

Про це пише журналіст німецької газети Welt Клаус Гейгер, повідомляє "ДС".

На думку автора, кардинальна зміна політики канцлера Олафа Шольца щодо Росії, що сталася 27 лютого, продиктована страхом, але не мужністю.

Тоді Шольц заявив, що дії РФ "нелюдські" та "суперечать міжнародному праву", а тому Берлін ухвалив рішення постачати зброю в Україну.

Гейгер вважає, що постачання зброї – це чіткий маркер того, чи був цей "поворотний момент" у російській політиці ФРН. І робить висновок, що жодного "поворотного моменту" не було.

"До війни Німеччина була ближче до Кремля, аніж її західні союзники – і досі такою залишається, незважаючи на всі злочини, скоєні в Україні. Це очевидно, якщо оцінити останні кілька тижнів і те, як поводився федеральний уряд у питанні постачання зброї ", — йдеться у статті.

За даними Гейгера, наступного дня після виступу Шольца уряд ФРН запросив у підприємств оборонної промисловості список озброєнь, які б вони могли поставити Україні. Проте отриманий список федеральний уряд приховував від України більше чотирьох тижнів, і його було передано до Києва лише кілька днів тому.

З'ясувалося, що у списку, переданому урядом, немає важких озброєнь, які б дозволили не допустити масових вбивств, подібних до тих, які були скоєні росіянами в Бучі. Незважаючи на те, що німецький ВПК вносив їх до цього списку.

Представники СДПН, партії, членом якої є Шольц, спростовували такі повідомлення і стверджували, що зброя вже постачається в Україну.

Коли ж стало відомо стан справ, що Київ самостійно зміг вийти на зв'язок із підприємством у Північному Рейні-Вестфалії та закупити там 5,1 тис. протитанкових ракет, поки в Берліні говорили про те, що всі варіанти постачання через Бундесвер вже вичерпані, федеральний уряд під тиском громадськості змушений був змінити позицію.

Однак при цьому в СДПН, коментуючи повідомлення про те, що Берлін приховує список озброєнь від Києва, заявили, що ця українська сторона попросила Німеччину не афішувати відомості про те, яку зброю готові надати оборонні компанії. Що, за словами автора статті, є брехнею.

"Ми ніколи не просили тримати це в секреті, — заявило WELT джерело в українському уряді. — Це брехня".

На думку Гейгера, фактично вся політика Берліна щодо РФ була катастрофічною останні два десятки років.

"Четверта за величиною економіка світу потрапила у пастку колишнього агента КДБ і тепер є його енергетичним заручником", — наголосив німецький журналіст.

Саме тому, зазначає він, федеральний уряд сьогодні частково винен у масових вбивствах у Бучі та Маріуполі, що настільки схожі на методи нацистів у Східній Європі.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme