Які партії хотіла б бачити у Верховній Раді українська молодь: результати опитування "ДС"

Якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі, то майже чверть українців 18-39 років віддали б свої голоси за умовну "партію Валерія Залужного"

Які партії хотіла б бачити у Верховній Р…
Фото з відкритих джерел

"ДС" разом з "Нью Імідж Маркетинг Груп" провели опитування, результати якого буде оприлюднено на сайті впродовж 11-15 грудня. Під час підготовки використані дані попередніх опитувань, проведених "Нью Імідж Маркетинг Груп" спільно з Українським інститутом майбутнього.

Як свідчать результати опитування "Стиль життя та соціально-політичні настрої молоді України", якби парламентські вибори відбулися найближчої неділі, то 23,4% респондентів (або 34,8% з тих, хто визначився та піде на вибори) віддали б свої голоси за умовну "партію Валерія Залужного".

Решта голосів розподілилися так:

  • за умовну "партію Сергія Притули" — 11,4% (або 17,1% серед тих, хто визначився та піде на вибори);
  • за "Слугу народу" — 7,6% (11,4% відповідно);
  • за "Європейську солідарність" — 6,2% (9,2% відповідно).

Інші набирають менш як 5%. При цьому 21,2% респондентів ще не визначилися.

Умовну "партію Залужного" дещо рідше обирали респонденти з Києва, "Слугу народу" — з Києва та Сходу. "Партію Притули" частіше називали жінки та опитані віком 18-29 років, "Європейську солідарність" — чоловіки, респонденти віком 30-39 років та жителі Заходу. 

"Стиль життя та соціально-політичні настрої молоді України"

 

"Стиль життя та соціально-політичні настрої молоді України"

 

Лідер другого вибору серед ймовірних партій (за умови, що основна, за яку готові віддати голос, не буде брати участь у виборах) — "партія Притули": її назвали 12%.

  • На другому місці "партія Залужного — 10,1%.
  • На третьому "Партія "Азовсталь" — 7%.
  • "Європейську солідарність" обрали 5,3%.
  • Партію "Слуга народу" — 5,2%.

Інші партії набирають менш як 3%, а 27,5% опитаних не визначилися. 

"Партію Притули" та умовну "Партію "Азовсталь" дещо рідше вказували опитані зі Сходу. "Партію Залужного" дещо частіше називали респонденти із Заходу.

"Стиль життя та соціально-політичні настрої молоді України"

 

Антирейтинг партій на виборах до ВРУ корелюється з антирейтингом кандидатів у президенти: 44% респондентів не готові за жодних умов підтримати партію "Батьківщина", 43% — "Європейську солідарність", 37% — "партію Арестовича".

"Також значний антирейтинг у нової ймовірної партії колишніх членів ОПЗЖ — 36% опитаних не підтримають її за жодних умов. Антирейтинг Валерія Залужного також корелюється з антирейтингом його ймовірної партії — лише 0,5% респондентів не готові віддати свій голос за таку політичну силу за жодних умов. Антирейтинг партії "Слуга народу" скоріше помірний та складає 10%", — зазначають дослідники.

Також зафіксовано найвищий рівень готовності проголосувати за нові партії військових та волонтерів — 60% та 55% відповідно вважають це цілком або скоріше ймовірним. Найнижчий — за нові партії, які об’єднують колишніх членів ОПЗЖ, Партії Шарія тощо (65% вважають це цілком неймовірним, ще 9% — скоріше неймовірним).

Дослідження проводилось 21-28 листопада методом онлайн-опитування за інтерактивною структурованою анкетою. У ньому взяли участь 1200 респондентів з усіх регіонів України (крім тимчасово непідконтрольних територій частини Донецької, Запорізької, Луганської та Херсонської областей, а також Криму). Вибірка репрезентує доросле населення України — інтернет-користувачів віком 18-39 років. Статистична похибка з ймовірністю 0,95 не перевищує 2,89%. 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme