Якщо ЄС не демонструє залізну підтримку Україні, дехто показує залізні м’язи біля кордонів, – Зеленський

Якщо Брюссель та Європейський Союз не демонструють залізну підтримку європейських прагнень України, Грузії та Молдови, тоді дехто показує залізні м’язи своєї зброї біля трьох державних кордонів

Ірина Костенко
Шеф-редактор стрічки новин
Якщо ЄС не демонструє залізну підтримку …
Фото: Прес-служба президента

Про це повідомив президент Володимир Зеленський під час виступу в межах Батумської міжнародної конференції, передає Depo.ua із посиланням на прес-службу глави держави.

На його думку, це – загроза не лише для трьох країн, але й для всього континенту, адже для майбутнього Європи важлива кожна країна.

Доказом того, що Україні, Грузії та Молдові є місце в європейському майбутньому, за словами Зеленського, може стати надання їм європейської перспективи як державам, що поділяють спільні цінності, відповідно до статті 49 Договору про ЄС.

"Ми хочемо, аби територія ЄС стала більшою. І за цей вибір території трьох наших держав, на жаль, стали меншими. Ми знаємо точно, що це тимчасово. Але наскільки тимчасово, багато в чому залежить і від вас, шановні європейці, від вашої підтримки. Прикладом цього є прагнення Європейської ради надати асоційованим партнерам європейську перспективу", – наголосив глава держави.

Він зауважив, що в грудні має відбутись черговий саміт країн "Східного партнерства".

"Це дуже важливо. Але відсутність з боку Євросоюзу стратегічного бачення цілей "Східного партнерства" робить цей формат не таким предметним, напівживим. Нам не потрібен саміт заради саміту. У нас гинуть люди, у нас війна. Нам потрібне політичне наповнення та геополітичне бачення майбутнього цієї ініціативи. Інакше, чесно кажучи, незрозуміла доцільність цього взагалі. Наступний саміт має показати чітке бачення відносин з найближчими партнерами з боку ЄС", – наголосив Зеленський.

Крім того, він додав, що Україна буде підтримувати цю ініціативу рівно настільки, наскільки вона сприятиме реалізації європейських прагнень.

"Вірю, що ми разом з вами дійдемо до мети. І разом відзначимо поповнення європейської родини трьома сестрами – Україною, Грузією та Молдовою", – підсумував Зеленський.

Водночас президент Європейської ради Шарль Мішель зазначив, що "Східне партнерство" є чудовим прикладом співпраці задля подолання викликів, зокрема в боротьбі з пандемією, підтримки економічного відновлення.

Також він повідомив, що ЄС запропонував великий пакет інвестицій для партнерів. Зокрема, інвестиції планується спрямувати на оновлення дорожньої інфраструктури. Також йдеться і про цифрову трансформацію у країнах – партнерах ЄС.

Нагадаємо, дещо раніше Зеленський заявив, що Україна, Грузія й Молдова заплатили однакову ціну за членство в ЄС.

Читайте також: еленський підписав декларацію Батумського саміту: Про що йдеться

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme