Янукович подав в ОАСК ще один позов проти Верховної Ради

Екс-президент України Віктор Янукович подав ще один позов до суду проти Верховної Ради

Редактор стрічки новин
Янукович подав в ОАСК ще один позов прот…
Фото: kommersant.ru

Янукович подав до Окружного адмінсуду Києва (ОАСК) новий позов проти Верховної Ради. Президент-утікач вимагає визнати відсутність у Верховної Ради повноважень позбавляти звання президента України у спосіб інший, окрім як шляхом імпічменту.

Про це повідомила народна депутатка від "Слуги народу" та представниця парламенту в Конституційному Суді Ольга Совгиря у своєму Telegram-каналі, передає Depo.ua.

Вона поінформувала, що Окружний адміністративний суд м. Києва вже відкрив провадження у цій справі (№640/39069/21) і призначив справу до розгляду у порядку спрощеного провадження без виклику сторін та проведення судового засідання.

"Тобто рішення суду за цим позовом може бути ухвалено практично у будь-який момент", – написала Совгиря.

Нардепка нагадала, що Верховна Рада позбавила Віктора Януковича звання президента України шляхом ухвалення закону від 04.02.2015 № 144-VIII, який наразі чинний.

"Конституційність цього закону оскаржувалась до Конституційного Суду України, проте КСУ в грудні 2019 року закрив провадження за цим конституційним поданням зазначивши, що цей спір не є правовим, носить політичний характер, а тому не підсудний Суду", – зазначила вона.

Янукович подав ще один позов проти Верховної Ради

Нагадаємо, на початку грудня 2021 року в Окружному адміністративному суді м. Києва (ОАСК) було зареєстровано позов від екс-президента Віктора Януковича до Верховної Ради. 

Згодом Окружний адміністративний суд Києва відкрив провадження за позовом президента-втікача Віктора Януковича до Верховної Ради. Янукович хоче оскаржити постанову про його самоусунення з посади президента.

Довідка: 22 лютого 2014 року на тлі революційних подій в Україні Верховна Рада постановила, що Віктор Янукович у неконституційний спосіб самоусунувся від виконання повноважень президента, а тому призначаються позачергові президентські вибори.

Перед цим Янукович квапливо покинув свою резиденцію у Межигір'ї та вилетів із Києва. Згодом з'ясувалося, що після втечі з України Янукович переховується на Росії.

Після втечі у 2014 році Януковича з країни правоохоронці відкрили проти нього до 10 кримінальних проваджень. Янукович фігурує у справах про незаконне заволодіння резиденціями "Межигір'я" та "Сухолуччя", фальсифікацію результатів голосувань за "диктаторські закони", злочини проти майданівців, численні тяжкі економічні злочини та хабар, замаскований під винагороду за авторські книжки.

4 лютого 2015 року Верховна Рада позбавила Януковича звання президента через те, що він самоусунувся від виконання своїх обов'язків і втік з країни.

4 січня 2019 року Оболонський районний суд Києва визнав Януковича винним за статтею "Державна зрада" та заочно засудив його до 13 років в'язниці. Також суддя оголосив, що сторона обвинувачення довела, що Янукович сприяв Росії у веденні агресивної війни проти України.

4 травня 2020 року Печерський районний суд міста Києва заочно заарештував екс-президента-втікача Віктора Януковича строком на два місяці у справі про узурпацію влади. Його, зокрема, звинувачують в тому, що у вересні-жовтні 2010 року він намагався незаконно збільшити обсяг своїх владних повноважень як президента України.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme