Японія готова допомогти Європі, якщо Росія перекриє газ

Японія готова постачати газ до Європи, якщо виникнуть проблеми зі поставками із Росії

Надія Клочко

Влада Японії висловила готовність у разі загострення ситуації навколо України організувати постачання зрідженого природного газу до країн ЄС.

Про це повідомила телекомпанія NHK, передає Depo.ua

Зазначається, що аби уникнути загострення ситуації в Україні та затримки закупівлі природного газу в Європі, японський уряд вирішив забезпечити в країні необхідний зріджений природний газ, а частину його передати для Європи.

Це відповідь на запит адміністрації президента Джо Байдена. Очікується, що про це рішення Японії буде офіційно оголошено найближчим часом.

У публікації зазначається, що поки японська сторона не визначилася з обсягом та можливими термінами постачання під час ескалації ситуації на кордонах України.

"Для Японії це незвичайна відповідь на те, що адміністрація США просила забезпечити безпеку енергоресурсів у Європі. Уряд вирішив підтримати Європу, прагнучи співпраці з енергетичними компаніями, зацікавленими у ЗПГ (зріджений природний газ) тощо, після отримання достатньої кількості електроенергії для стабільного постачання внутрішніх потреб", – заявили урядові джерела.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що Європейський Союз розробив план дій на випадок, якщо Росія припинить поставки газу до Європи. ЄС розглядає можливість співпраці з США, Катаром і Азербайджаном з питання поставок газу в разі, якщо Росія вирішить скоротити або зупинити їх.

Також повідомлялося про план США на випадок надзвичайних обставин у разі вторгнення РФ до України, заподіяння шкоди інфраструктурі чи призупинення поставок енергоносіїв на ринки у якості відповіді на санкції чи інші контрзаходи з боку США та їх союзників. США ведуть переговори з провідними виробниками природного газу по всьому світу для визначення їх можливостей та готовності тимчасово збільшити видобуток природного газу та виділити ці додаткові обсяги для споживачів у Європі у разі припинення поставок із Росії. 

Читайте також: Європа без російського газу: Блеф Борреля чи нова економічна реальність

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини на Depo.ua