Фінансові та високотехнологічні: США оприлюднили деталі нових санкцій проти Росії

Білий дім оприлюднив окремі деталі нових масштабних санкцій у разі нового вторгнення Росії в Україну

Редактор стрічки новин
Фінансові та високотехнологічні: США опр…
Фото: Pixabay

Про це йшлося на телефонній конференції для ЗМІ щодо економічних заходів США та їхніх союзників і партнерів зі стримування російської агресії проти України, яку провели 25 січня 2022 року старшими посадовими особами Адміністрації США.

Резюме виступу українською мовою також оприлюднила посол України у США Оксана Маркарова на своїй сторінці у Facebook, передає Depo.ua.

Зокрема, як зазначається, було повідомлено, що США разом зі своїми союзниками та партнерами продовжують працювати над переліком жорстких економічних заходів, що будуть запроваджені проти Росії у разі її подальшого вторгнення до України та передбачають санкції з масштабними наслідками, які не розглядалися у 2014 році.

"Підкреслено, що "поступовість" накладання санкцій закінчилася і цього разу США "розпочнуть з вершини драбини ескалації та залишаться там" – зазначений сигнал доведено до РФ дуже чітко", – зазначається у повідомленні.

Відзначено, що ситуація на російських ринках, вартість запозичень, курс російської валюти, а також ризик дефолту відображають серйозність економічних наслідків, які США можуть та запровадять проти російської економіки у разі подальшого вторгнення.

На додаток до фінансових санкцій, які матимуть негайний та видимий ефект з дня їх запровадження, США також готуються до застосування нових інструментів експортного контролю, що матимуть стратегічні наслідки для Росії в середньостроковій перспективі. Зокрема, американська сторона розглядає можливість запровадження обмежень на постачання до РФ високотехнологічної продукції. При цьому передбачається заборона на експорт зі Сполучених Штатів до РФ певних товарів та технологій, а також, потенційно, заборона на постачання продукції не американського виробництва, що підпадає під режим експортного контролю з боку США.

"Враховуючи глобальне домінування США у сфері програмного забезпечення, технологій та інструментарію, варіанти запровадження експортного контролю, що наразі розглядаються Сполученими Штатами спільно з їх союзниками та партнерами, завдадуть шкоди стратегічним амбіціям Путіна щодо індустріалізації економіки, зокрема розробці штучного інтелекту, квантового обчислення, оборонній, аерокосмічній та іншим ключовим секторам економіки", – йдеться у повідомленні.

У Адміністрації президента США підкреслили, що це не є вичерпним переліком секторів російської економіки, які постраждають у результаті застосування американських обмежень.

Як зазначається у повідомленні, хоча дії США та ЄС можуть бути не ідентичними, вони є єдиними у своєму намірі запровадити масштабні наслідки, які б завдали серйозний та негайний удар по Росії.  

Також зазначається, що готуючи заходи максимального тиску на керівництво РФ, американська сторона також сфокусована на мінімізації "небажаних побічних наслідків". Йдеться зокрема про потенційний вплив на постачання енергоресурсів.

"У разі вепонізації Росією постачань природного газу та сирої нафти, зазначене не залишиться без наслідків для російської економіки – Росія потребує доходів від нафти та газу не менше, ніж Європа потребує постачань енергоресурсів", – наголошують у повідомленні.

Також США розробляють план на випадок надзвичайних обставин у разі вторгнення РФ до України, заподіяння шкоди інфраструктурі чи призупинення поставок енергоносіїв на ринки у якості відповіді на санкції чи інші контрзаходи з боку США та їх союзників.

"Підкреслюється, що переривання фізичного постачання енергоресурсів транзитом через територію України безперечно найбільш гостро вплине на ринок природного газу у Європі. Виходячи із зазначеного, США активно співпрацюють з європейськими союзниками для координації відповідного планування на випадок "надзвичайних обставин", включаючи обговорення поточного використання наявних в Європі запасів енергоресурсів, що наразі знаходяться на дуже низькому рівні через скорочення поставок з боку РФ протягом останніх місяців. Зокрема, США працюють над ідентифікацією додаткових обсягів не російського природного газу з інших країн світу – від Північної Африки та Близького Сходу до Азії та Сполучених Штатів. Відповідно, США ведуть переговори з провідними виробниками природного газу по всьому світу для визначення їх можливостей та готовності тимчасово збільшити видобуток природного газу та виділити ці додаткові обсяги для споживачів у Європі", – йдеться у публікації.

У США нагадують, що Росія уже скоротила обсяг транзиту газу через Україну. Для забезпечення проходження Європою зимового та весняного періоду Сполучені Штати очікують, що будуть готовими забезпечити альтернативні поставки, що будуть покривати значну частину потенційного дефіциту.

"США тісно співпрацюють за цими питаннями з кількома європейськими країнами, ЄК, а також постачальниками енергоресурсів по всьому світу. Протягом двох-трьох тижнів січня вже відбувалося перенаправлення поставок LNG на європейські ринки з азійських через зростання цін на енергоносії в Європі, що мало значний вплив на стабільність енергопостачань до Європи. У разі сценарію конфлікту та призупинення поставок енергоносіїв через пошкодження інфраструктури чи навмисно з боку РФ, США забезпечать готовність постачальників наростити їх поставки до Європи – вочевидь, знадобиться кілька днів, до тижня чи двох для перенаправлення цих поставок", – запевняють у Білому домі.

Відзначено, що вищевикладені експортні обмеження проти РФ матимуть мінімальний вплив на глобальні ланцюги постачань, адже вони стосуватимуться заборони постачання до РФ продукції, що є критично важливою для її амбіцій по розвитку високотехнологічних спроможностей в аерокосмічній та оборонній галузях, лазерній техніці, сенсорах, штучному інтелекті, робототехніці, квантових обчисленнях тощо. Експортний контроль позбавить Росію доступу до високотехнологічної продукції, яку вона не зможе замінити власним виробництвом чи альтернативними поставками.

"Американська сторона цілком свідомо відбирала сектори російської економіки – це саме ті сектори, які сам Путін виділяв у якості шляху до диверсифікації російської економіки від залежності від газу та нафти. У багатьох випадках, якщо Росія прагне розвивати ці сектори своєї економіки, вона потребує імпортування технологій та продукції, які здатні виготовляти тільки США та їх союзники", – наголошується у повідомленні.

Нагадаємо, раніше ЗМІ повідомили, що Сполучені Штати готові збільшити обсяги постачання енергоносіїв для Європи, якщо Росія буде і надалі шантажувати Євросоюз. США ведуть переговори про альтернативні шляхи постачання газу і нафти для Європи.  

Також була інформація, що адміністрація Джо Байдена розглядає можливість жорсткого контролю експорту напівпровідників до Росії, щоб зашкодити російській промисловості. 

За даними ЗМІ, Німеччина наполягає на тому, щоб нові санкції проти Росії у разі вторгнення в Україну не включали заходів щодо енергосектору. Німеччина стурбована тим, що постачання енергії в Європу може опинитися під загрозою.

 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme