З 1 липня українцям доведеться платити податок на нерухомість: Скільки і кому

З 1 липня цього року фізичним особам-власникам будинків, квартир та іншої нерухомості доведеться сплачувати податок на нерухоме майно

Журналіст відділу новин

Як повідомили у прес-службі Державної податкової служби, рахунки повинні прийти до 1 липня 2021 року, їх потрібно оплатити протягом 60 днів, пише Depo.ua.

Зазначається, що за невчасну оплату податку порушникам доведеться сплатити штраф у розмірі 10% від суми боргу за прострочення до 30 днів, понад 30 днів – 20%.

Податок розраховується, виходячи з розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня 2020 року – 4 723,00 гривень.

У кожному регіоні ставку визначає місцева влада, однак, згідно із законодавством, вона не повинна перевищувати 1,5% від мінімальної зарплати. У 2021 році максимальна сума – 70,8 гривні за квадратний метр.

Податок сплачується за кожен квадратний метр для квартир площею понад 60 кв. метрів і будинків понад 120 кв.метрів.

Пільги не застосовуються до:

  • об’єкта/об’єктів оподаткування, якщо площа житла перевищує п’ятикратний розмір неоподаткованої площі: квартира перевищує 300 кв. метрів; житловий будинок – 600 кв. метрів; площа різних типів об’єктів житлової нерухомості – 900 кв. метрів;
  • об’єкта/об’єктів оподаткування, які використовуються їх власниками з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізинг, позичку, використовуються у підприємницькій діяльності).

Конкретний розмір оподаткування можна дізнатися на офіційному сайті Державної податкової служби.

Нагадаємо, що незабаром українці зможуть купувати й продавати нерухомість через мобільний застосунок "Дія". 

Читайте також: Реструктуризація семирічним боржникам: Кому з іпотечників пощастить не стати безхатьком

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme