З 1 жовтня в Україні можна оформити лише електронний лікарняний: Як це зробити

З 1 жовтня в Україні лікарняні будуть оформлювати тільки в електронному форматі

Журналіст стрічки новин
З 1 жовтня в Україні можна оформити лише…
Фото: Рixabay

Дані вноситимуть до електронної системи охорони здоров'я. Паперові лікарняні з 1 жовтня видавати вже не будуть, але ті, які видали до цієї дати, ще будуть дійсними.  

Як оформити електронний лікарняний

Щоб отримати е-лікарняний, необхідно прийти на прийом до лікаря, який створить електронний висновок про тимчасову непрацездатність у Реєстрі й завірить його електронним підписом.

Пацієнта про це сповістить система E-health, звідки за кілька секунд лікарняний потрапить до Реєстру Пенсійного фонду, пише Depo.ua. У Реєстрі сформується електронний листок непрацездатності — саме той документ, за яким нараховують виплати. Про це пацієнт отримає повідомлення на телефон від ПФУ.

При цьому ні ПФУ, ні роботодавець не будуть знати діагноз. У базу потрапляє лише інформація, необхідна для отримання виплат від Фонду соціального страхування. Перевірити документ можна буде за спеціальним номером на сайті Пенсійного фонду.

У МОЗ вважають, що впровадження е-лікарняних дозволить ефективніше боротися з корупцією. Електронна система дозволяє перевірити, скільки листів непрацездатності надіслав лікар. Крім цього, кожен документ має бути затверджений власним електронним підписом медпрацівника.

Нагадаємо, що запуск електронних лікарняних мав стартувати ще 1 вересня, однак, як тоді зазначали у МОЗ, низка лікарень ще не готові до такого. Втім, тоді Полтавщина першою в Україні перейшла на електронні лікарняні.

Дещо раніше міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко розповів, коли ліки в Україні продаватимуть виключно за е-рецептами. Також Ляшко зазначив, що МОЗ визначило перелік основних критичних лікарських засобів. До списку увійшли 100 препаратів, які мають виготовлятися в Україні за повним циклом і не мають залежати від експорту.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme