З колишнього канцлера Австрії зняли недоторканність

У австрійському парламенті проголосували за зняття імунітету з колишнього канцлера Себастьяна Курца

Журналіст відділу новин
З колишнього канцлера Австрії зняли недо…
Фото: Facebook Курца

З колишнього голови австрійського уряду Себастьяна Курца зняли недоторканність через справу про маніпулювання опитуваннями суспільної думки.

Голосування за зняття недоторканності з Курца було одноголосним, передає Depo.ua із посиланням на Der Standard.

"За" це голосувала навіть партія самого екс-прем'єра – Австрійська народна партія.

АНП проголосувала за це тому, що це пришвидшить завершення розслідування. Сам Курц заявив, що не буде заважати розслідуванню.

Нагадаємо, 9 жовтня федеральний канцлер Австрії Себастіан Курц повідомив, що йде у відставку на тлі розслідування прокуратури проти нього.

Відомо також, що Курц був прихильним до президента Росії Володимира Путіна. Саме він пропонував запустити в Австрію російську вакцину від коронавірусу "Спутник V" в обхід загальноєвропейського законодавства.

Що відомо про скандал навколо Курца

У грудні 2013 року – у 27 років – Себастіан Курц став наймолодшим міністром закордонних справ у світі в уряді Вернера Файмана. На цій посаді він замінив Міхаеля Шпінделеґґера.

Канцлером Австрії Курц став 18 грудня 2017 року. Тоді йому був 31 рік – він став наймолодшим канцлером в історії країни.

6 жовтня 2021 року в штаб-квартирі Австрійської народної партії (АНП), відомстві канцлера і міністерстві фінансів Австрії пройшли обшуки.

Згодом стало відомо, що прокуратура з протидії економічним злочинам та корупції веде розслідування стосовно дев'ятьох осіб, у тому числі й самого канцлера, за підозрою у зловживанні довірою та хабарництві.

Слідчі вважають, що у період з 2016 до 2018 року бюджетні кошти міністерства фінансів використовувалися для фінансування соцопитувань із позитивними оцінками в інтересах АНП і для їх подальшої публікації на ресурсах приватного видання "Естеррайх" за фінансову винагороду.

Це нібито було частиною плану, який дозволив Курцу спершу прийти до влади в АНП, а пізніше обійняти посаду канцлера.

В АНП, яка входить в урядову коаліцію, такі звинувачення відкинули й назвали обшуки інсценуванням політичних опонентів.

Кілька днів тому, відставки глави уряду країни зажадали опозиційні партії в парламенті – Соціал-демократична партія Австрії, ліберальна "Нова Австрія" та правопопулістська Австрійська партія свободи.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme