З квітня антибіотики в Україні продаватимуть лише за електронним рецептом, – МОЗ

З весни наступного року виключно за електронними рецептами будуть відпускати антибіотики, а згодом і всі рецептурні ліки

Редактор стрічки новин
З квітня антибіотики в Україні продавати…
Фото: Рixabay

В Україні з 1 квітня 2022 року запроваджують відпуск антибіотиків виключно за електронним рецептом. Система повністю переходить від паперових рецептів на ліки на електронні.

Про це повідомив перший заступник міністра охорони здоров'я України Олександр Комаріда в інтерв’ю "Укрінформу", передає Depo.ua.

"З першого квітня наступного року запроваджуємо відпуск антибіотиків виключно за електронним рецептом. І далі до кінця року ми плануємо розширити, щоб усі рецептурні лікарські засоби в Україні відпускалися виключно за електронним рецептом. Ми повністю йдемо від паперових рецептів і переходимо виключно на електронні, які у нас показали себе дуже добре в рамках програми реімбурсації "Доступні ліки", – сказав він.

Чиновник також зазначив, що МОЗ хоче встановити дієві механізми контролю за відпуском усіх рецептурних лікарських засобів.

Він також зазначив, що в Україні зараз розвивають фармацевтичне страхування.

"Це страхування на лікарські засоби: тобто, ти платиш певну суму щомісячних внесків і маєш на достатньо велику суму покриття вартості лікарських засобів, тому що у нас багато коштів пацієнти витрачають саме на лікарські засоби", – пояснив Комаріда.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Україні з весни 2022 року планують запровадити електронні рецепти для продажу всіх медичних препаратів. Це дозволить людям отримувати ліки лише за електронним рецептом. Також МОЗ визначило перелік основних критичних лікарських засобів. До списку увійшли 100 препаратів, які мають виготовлятися в Україні за повним циклом і не мають залежати від експорту.

Нині українці мають чотири основні варіанти, як отримати безоплатні ліки для амбулаторного та стаціонарного лікування.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme