За часів Зеленського поменшало "посадок" за корупцію (ІНФОГРАФІКА)

За час правління президента Володимира Зеленського зменшились кількість і суворість вироків за корупційні злочини. Статистику врятувало лише різке збільшення затриманих хабародавців (тих, хто пропонує хабар)

Редактор стрічки новин
За часів Зеленського поменшало "посадок"…
Фото: Pixabay

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на "Наші гроші".

"Передвиборче гасло Володимира Зеленського "Весна прийде – саджати будемо" поступово переросло у президентське: "я сам хочу знати де посадки" і "впливу президента на правоохоронні органи немає", - зазначає видання.

За результатами дослідження даних із судового реєстру, загальна кількість вироків у справа про корупцію виросла, але за рахунок лише однієї позиції: пійманих хабародавців. Як правило, це невеликі хабарі, які пропонували пересічні українці, наприклад, патрульній поліції чи дрібним чиновникам.

У решті статей: ситуація або незмінна, або ж відбувається падіння, як наприклад, по отриманню хабара чиновниками і зловживання ними владою або службовим становищем.

"За останні 7,5 років позбавлення волі було присуджено лише у 10% винесених вироків. При цьому – відсоток ув’язнень за корупційні злочини щороку зменшувався. Так, починаючи із 2014 року, коли було близько 100 таких вироків, їх кількість щороку падала, і в 2020 році становила приблизно 80. Єдина стаття, по якій відбувається зростання вироків – пропозиція неправомірної вигоди, тобто ті ж хабародавці", - зазначається у публікації.

Вироки за корупцію у 2014-2021

Із досліджуваних виданням корупційних статей найбільше вироків із позбавленням волі присудили за отримання чиновниками хабарів (ст. 368). Втім, саме по цій статті відбулося найбільше падіння цього найжорсткішого виду покарання: із 2014-2015 рр, коли було 70 і більше вироків, цифра щороку знижувалася, і в 2020-му склала – 22.

Поменшало покарать за корупцію за часів Зеленського

Покарання за корупцію статистика 2014-2021 рр

Проаналізовані вироки  судів першої інстанції з 1 січня 2014 року по 7 липня 2021 року (понад 7000 вироків по 10 корупційних статтях Кримінального кодексу).

Нагадаємо, за результатами опитування, корупція є однією з найважливіших проблем, які найбільше непокоять українців. 

Читайте також: Стабілізація рейтингу Зеленського: Чому підтримка партії влади перестала зростати

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme