За два місяці війни рф заробила €62 млрд від продажу енергоносіїв

За два місяці повномасштабної війни в Україні росія майже подвоїла свої доходи від продажу енергоносіїв країнам ЄС. Найбільший імпортер — Німеччина

За два місяці війни рф заробила €62 млрд…
За два місяці війни росія заробила €62 млрд від продажу газу, нафти та вугілля, більшість коштів — від країн ЄС

Про це повідомляє The Guardian, передає Depo.ua.

За останні два місяці країни ЄС заплатили приблизно 44 мільярди євро за російський газ, нафту та вугілля. За весь 2021 рік ЄС заплатили 140 мільярдів євро, або 12 мільярдів євро за місяць.

Тож росія продовжує отримувати переваги від свого панування на європейському ринку енергопостачання. Водночас уряди країн шукають способи перешкодити путіну використовувати нафту та газ як економічну зброю.

Головним покупцем російських енергоносіїв є Німеччина. Попри заяви влади про спроби скоротити залежність від росії, за два місяці війни Німеччина імпортувала енергоносіїв на 9 мільярдів євро.

Війна та санкції скоротили експорт із росії, проте країна є головним постачальником газу, тож зменшення постачань лише підвищило ціни на газ, які й без того були високими. Наприклад, за перші три тижні квітня постачання сирої нафти з росії в іноземні порти впало на 30% якщо порівняти з показниками січня та лютого (до війни). А от ціни на сировину навпаки зросли.

Експерти вважають, що росія спіймала ЄС у пастку: тобто подальші обмеження призведуть лише до подальшого підвищення цін, що збільшуватиме доходи рф і буде зводити нанівець усі зусилля Європи.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme