За Україну та проти "Північного потоку-2": Лідерка "Зелених" очолила МЗС Німеччини

Міністерство закордонних справ Німеччини вперше очолила жінка

Надія Клочко

МЗС Німеччини очолить співголова партії "Союз 90/Зелені" Анналена Бербок, яка під час виборчої кампанії відзначилася низкою важливих заяв щодо України та "Північного потоку-2".

Про це написав в. о. глави МЗС Німеччини Хайко Маас у своєму Twitter, передає Depo.ua.

"Сердечні привітання, люба Анналена Бербок! У вашій особі МЗС вперше очолить жінка. За 151 рік з моменту появи посади – саме час", – написав він.

Зазначимо, Бербок відома своєю жорсткою позицією щодо російського газопроводу "Північний потік-2". Вона вважає, що РФ використовує газ як засіб шантажу, а після запуску газопроводу Німеччина стане більш залежною енергетично від Росії. Бербок також неодноразово наголошувала, що Україна опиниться у програші, оскільки може втратити доходи від транзиту російського газу.

Водночас після вступу на посаду, скоріш за все, Бербок довелося послабити критику "Північного потоку-2". Про це свідчить те, що газопровід не згадується у коаліційній угоді, а імовірний новий канцлер Німеччини Олаф Шольц із партії СДПН підтримує російський енергетичний проект.

Щодо України під час літньої передвиборчої кампанії Бербок не відкидала військової підтримки нашій країні, на відміну від інших кандидатів у канцлери, та наголошувала на необхідності підтримувати Україну в умовах російської агресії.

Нагадаємо, парламентські вибори відбулися у Німеччині 26 вересня. Їх виграла СДПН, набравши 25,7% голосів. Блок ХДС/ХСС отримав 24,1%, партія Союз-90/Зелені – 14,8%, ВДП – 11,5%.

24 листопада в Німеччині домовилися про створення нової коаліції з трьох партій : СДПН, Зелені та ВДП. Новим канцлером стане Олаф Шольц, який вважає, що ЄС ще не завершив процес інтеграції балканських країн, а тому поки що не готовий прийняти до свого складу Україну.

Читайте також: Контратака "зелених": Чим загрожують Росії проукраїнські міністри в новому німецькому уряді

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини на Depo.ua