Заступник голови Офісу Президента Смирнов відповідав за "притулок" судді Чауса в Молдові, – ЗМІ

Однією з головних осіб "справи судді Чауса" був нинішній замглави Офісу Президента Андрій Смирнов, який керував вивезенням судді до Молдови та умовляв суддю просити політичного прихистку в Молдові 

Журналіст відділу новин

Про це на основі тексту офіційних свідчень Андрія Смирнова, що він дав СБУ у 2021 році, розповідає стаття сайту "Українська правда".

"Андрій Смирнов – раніше був адвокатом, з вересня 2019 року – заступник голови Офісу Президента. Вперше зустрівся з Чаусом у 2015 році, коли захищав Геннадія Корбана", – йдеться у статті.

"10 серпня 2016 року відбулася зустріч мене, Грановського Олександра та Лисенка Сергія. В ході зустрічі Грановський пояснив обставини ситуації, яка відбулася з Чаусом, та сказав, що тому потрібен адвокат. Я погодився", – цитує видання дані допиту Смирнова.

Далі Смирнов зустрівся з Чаусом, щоб обговорити справу про хабар і подальші плани. За даними видання, Смирнов просив Чауса поїхати "у відпустку", а на відповідь Чауса, що це не змінить того, що ним займається НАБУ, Смирнов відповів, що знайде безпечне місце та надасть Чаусу охорону. При цьому, Смирнов сказав також, що на допити з суддею буде ходити інший адвокат, бо Смирнов "не хоче світитися" у справі. Іншим адвокатом невдовзі став Кім Веремійчук.

За даними УП, що базуються на свідченнях Смирнова, в один з днів таксі зі Смирновим приїхало до будинку Чауса, суддя сів до нього з одним паспортом та в домашньому одязі, а Смирнов сказав, що той "їде у відпустку". Проте далі Чауса посадили до іншої автівки, а далі вивезли до Молдови. Вже під час проживання Чауса в Кишиневі Смирнов приїздив до судді та наголошував, щоб той просив політичного притулку в Молдові.

"У вас є два варіанти: або просити політичного притулку, або повертатись в Україну, і тут активно захищатись від звинувачень НАБУ", – цитує видання дані свідчень Смирнова слідчим СБУ.

А за півроку після цього Смирнов сказав, що "договір з ними спливає, грошей вони не отримують, тому займатися цією справою адвокати більше не будуть".

Але спілкування з Чаусом продовжили.

"Смирнов, наприклад, надсилав Чаусу в месенджері копію рішення Вищої ради правосуддя про його звільнення з посади. Але і він, і його колега Веремійчук не захотіли оскаржувати це рішення, пославшись на відсутність гонорарів", – йдеться у статті УП.

Там повідомляється, що, коли влада в країні змінилась, Смирнов потрапив у ЗеКоманду, куди його привів колега Андрій Богдан, який очолив Офіс Президента. Смирнов у 2019 році ще опікувався справою судді Чауса. Тоді влітку Смирнов вийшов на зв'язок з Чаусом, якому повідомив, що треба повертатись в Україну, інакше зробити це буде вкрай складно.

Тобто Смирнов володів інформацією, що Чауса планують якимось чином "прибрати" політики та впливові особи, що фігурують у справі. За даними видання, пізніше Чауса викрали з парковки біля будинку в Кишиневі, вивезли в Україну та утримували незаконно, проте під час перевезення річкою Чаусу, який підозрював, що його планують вбити, вдалося втекти від його "охорони" та звернутись до поліційського відділку, звідки його забрали представники СБУ.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme