Заморожені золотовалютні резерви росія втратила назавжди, – ОП

Приблизно $325 млрд із золотовалютних резервів росії заблоковані країнами ЄС

Редактор стрічки новин
Заморожені золотовалютні резерви росія в…
Фото: Pixabay

Заморожені через міжнародні санкції золотовалютні резерви рф для неї назавжди втрачені. Україна хоче, щоб заблоковані кошти пішли до фонду відбудови нашої країни після війни.

Про це повідомив радник президента з економічних питань Олег Устенко в ефірі "24 каналу", передає Depo.ua.

Він зазначив, що з $650 млрд резервів, які були у росії до початку повномасштабного вторгнення в Україну, приблизно $325 млрд були заморожені в країнах США і Євросоюзу.

Устенко розповів, що наша країна веде активні переговори, щоб дані кошти стали першим траншем до фонду відновлення України після перемоги.

"Ці кошти назавжди втрачені росією", – пояснив він.

Що стосується $300 млрд, що залишилися в рф, то з них половина – золото. Але на нього теж були введені санкції, тому продати дорогоцінний метал москва зможе лише всередині своєї країни, та й на нього немає великого попиту на внутрішньому ринку.

Тож на рахунку самого Центробанку рф залишається приблизно $150 млрд. Керівництво країни може спробувати їх використовувати, щоб спробувати закрити борги та, ймовірно, закупити критичний імпорт, вважає Устенко.

"Але я не впевнений, що саме це вони будуть робити. Росія намагатиметься зберегти ці кошти. Адже якщо піде зменшення золотовалютних резервів, то це означатиме різке просідання рубля", – додав він.

Нагадаємо, 6 квітня стало відомо, що Сполучені Штати запровадили чергові обмеження проти росії – повні блокуючі санкції проти російських "Сбєрбанку" та "Альфа-Банку". 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme