Завтра ВАКС продовжить обирати запобіжний захід Галантернику: без підозри, без розшуку та без особистої присутності

Завтра, 7 грудня, Вищий антикорупційний суд продовжить обирати запобіжний захід Володимиру Галантернику в так званій "одеській справі"

Журналіст відділу новин

Особливістю цього процесу адвокати називають те, що запобіжний захід, а детективи НАБУ наполягатимуть на тяжкій мірі - заочному арешті, обирається без його присутності і в умовах, коли йому досі не вручено підозри і він не перебуває у міжнародному розшуку.

"Володимиру Галантернику досі не вручено підозру в установленому законом порядку, оскільки всі повідомлення були надіслані стороною звинувачення за адресами, які не мають жодного відношення до нашого Клієнта (з 2017 року Володимир Галантерник не проживає та не має місця реєстрації в Україні). Закон забороняє обирати запобіжний захід особі, якщо їй не вручено підозру", - коментує адвокат бізнесмена Ольга Просянюк.

Вона пояснює, що її підзахисний вже давно проживає закордоном, а в Україні немає ані місця проживання, ані прописки. Відповідно, повістки та підозри, які детективи НАБУ та прокурори САП відправляли до Одеси – не могли бути йому вручені. При цьому, наголошує адвокат, НАБУ та САП володіють достовірною інформацією від самого Галантерника про адресу його проживання в Лондоні та адресу консульського обліку в Ізраїлі, куди й мали бути направлені всі офіційні документи від обвинувачення.  Примітно, що прокурори САП перевірили надані Галантерником адреси та переконалися, що вони актуальні, але суд запевняють у зворотному.

Друга важлива обставина, на яку звертає увагу Просянюк, це те, що Галантерник не перебуває у міжнародному розшуку Інтерпол, а отже, застосовувати до нього заочний арешт неправомірно.

 "На сьогоднішній день у базах Інтерполу Володимир Галантерник не значиться, а відповідно він не оголошений у міжнародний розшук.

Володимир Галантерник не ховається від слідства та самостійно поінформував сторону  обвинувачення про своє місце проживання у Британії та консульський облік в Ізраїлі. Детективи НАБУ та прокурори САП стверджують, що зазначена Клієнтом адреса в Ізраїлі нібито не підтверджена.

Водночас ця адреса підтверджується: (а) відповідним договором оренди; (б) відповіддю компетентних органів про перебування Клієнта на консульському обліку за цією адресою; (в) листуванням між прокурором САП та Володимиром Галантерником саме за вказаною раніше адресою в Ізраїлі. З листування випливає, що прокурор САП Валентин Мусіяка надсилає листа Володимиру Галантернику, в якому інформує про те, що останній є підозрюваним (з чим, безумовно, сторона захисту не згодна). У відповідь прокурор отримує листа від Володимира Галантерника, в якому Клієнт підтверджує, що лист отримав за  ізраїльською адресою, проте спростовує той факт, що отримав повідомлення про підозру.

Відповідь у САП була підготовлена та надіслана Клієнтом з Великобританії, де він проживає протягом останніх років. Ця обставина підтверджує той факт, що Володимир Галантерник (а) зараз перебуває за вказаною стороною звинувачення адресою, (б) отримує та відповідає на всю кореспонденцію з Ізраїлю.

Все вищенаведене свідчить про:

- відсутність будь-яких правових підстав оголошувати Володимира Галантерника у міжнародний розшук, оскільки всі адреси його відомі стороні звинувачення та суду, і він не ухиляється від слідства;

- незаконності ухвали НАБУ про оголошення в розшук;

- неправомірності застосовувати до Клієнта запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, оскільки йому не вручено підозру", - наголосила адвокат.

Водночас усі процесуальні порушення у справі проти Галантерника фіксує та відстежує Міжнародна організація з прав людини. В одному зі своїх звітів вони повідомили про ознаки маніпуляції із системою автоматичного розподілу справ у ВАКС, коли детективам НАБУ та прокурорам САП було необхідно отримати дозвіл на спецрозслідування щодо Галантерника.

Спостерігачі звернули увагу, що розгляд клопотання НАБУ та САП "випав" на суддю Оксану Олійник коли вона була на лікарняному. В той же день і приблизно той же час система визначила за нею ще дві справи, не пов'язані з Галантерником, слухати які через хворобу вона не стала і вони перейшли до інших суддів. Виняток вона зробила лише для задоволення клопотання НАБУ у справі Галантерника.

Примітно, додають у Міжнародній організації з прав людини, що обирати запобіжний захід Галантернику "випало" судді ВАКС Наталі Мовчан, яка давня колега Оксани Олійник ще з Охтирського  суду Сумської області, звідки обидві судді переїхали до Києва.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme