Зеленський доручив розширити обмеження щодо олігархів і за межами України

Президент хоче, щоб статус олігарха та пов'язані з ним обмеження діяли і за межами України

Редактор стрічки новин
Зеленський доручив розширити обмеження щ…
Фото: Офіс президента

Президент України Володимир Зеленський на останньому засіданні РНБО доручив відпрацювати механізм, що дозволяє розширити обмеження для олігархів за кордоном.

Про це розповів міністр юстиції України Денис Малюська в ефірі телеканалу "Рада", передає Depo.ua.

За його словами, 30 грудня Зеленський доручив РНБО відпрацювати механізм взаємодії з міжнародними та іноземними партнерами для того, щоб статус олігарха і пов'язані з ним обмеження не залишалися виключно в межах країни.

"Щоб наші партнери також реагували, також встановлювали додаткові контролі щодо активів і діяльності таких осіб за кордоном", - заявив Малюська.

Він зазначив, що статус олігарха автоматично призведе до перешкод для таких осіб ведення бізнесу за кордоном.

"Але ми хотіли б, щоб це було також нормативно врегульовано, а не лише на процедурах комплаєнсу західних бізнес-компаній", - сказав він.

Нагадаємо, 5 листопада президент України Володимир Зеленський підписав антиолігархічний закон. Законом передбачено створення спеціального реєстру, куди будуть вносити олігархів. Для цього вони повинні відповідати трьом з чотирьох критеріїв: участь у політичному житті, значний вплив на ЗМІ, контроль або володіння монополією, а також наявність активів на суму близько 2,3 млрд гривень. Бізнесмени, які потрапили до реєстру олігархів, будуть зобов'язані подавати електронну декларацію нарівні з чиновниками.

Згідно з законом, особі, визнаній олігархом, та включеній до Реєстру, забороняється: фінансувати партії, бути покупцем у процесі приватизації об'єктів великої приватизації; фінансувати будь-яку політичну агітацію або проведення мітингів чи демонстрацій з політичними вимогами.Крім того, олігархам і держслужбовцям треба буде звітувати про контакти між собою.

Визначати, хто потрапить до переліку олігархів. буде Рада національної безпеки і оборони.

Читайте також: Хто замінить олігархів: Чи стане українське телебачення копією російського

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme