Зеленський не хоче підписувати закон на захист журналістів

Президент України Володимир Зеленський уже понад рік не підписує закон про посилення відповідальності за злочини проти журналістів

Ірина Макодзеба
Редактор стрічки новин
Зеленський не хоче підписувати закон на…
Фото: president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський досі не підписав закон №3633, який передбачає збільшення штрафів за злочини проти журналістів, ухвалений парламентом ще 2 лютого 2021 року.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на сайт Верховної Ради. 

Парламент відправив цей закон президенту на підпис ще 9 лютого. Але він і досі не підписаний.

Відповідно до Конституції України Зеленський мав підписати закон протягом 15 днів після отримання документу або повернути його зі своїми вмотивованими і сформульованими пропозиціями до Верховної Ради України для повторного розгляду.

"У разі якщо президент України протягом встановленого строку не повернув закон для повторного розгляду, закон вважається схваленим Президентом України і має бути підписаний та офіційно оприлюднений", – зазначається в Конституції.

Нагадаємо, 2 лютого 2021 року Верховна Рада ухвалила законопроект №3633, який передбачає збільшення штрафів за злочини проти журналістів

Штрафом у розмірі 8 500 гривень – 17 000 гривень або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років каратимуть за:

  • незаконне вилучення зібраних, опрацьованих, підготовлених журналістом матеріалів та технічних засобів;

  • незаконну відмову в доступі журналісту до інформації;

  • незаконну заборону висвітлення окремих тем, показу окремих осіб, критики суб'єкта владних повноважень і будь-яке інше умисне перешкоджання профдіяльності журналіста.

Якщо ж такі дії вчинятиме посадова особа й використовуватиме при цьому своє службове становище, то розмір штрафу для неї становитиме від 34 000 до 51 000 гривень. Крім цього, за такий злочин каратимуть позбавленням волі на строк до п'яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme