Зеленський похвалився, скільки доріг він побудував

За два роки в Україні вдалося оновити й побудувати понад 14 тис. км автомобільних доріг

Журналіст стрічки новин
Зеленський похвалився, скільки доріг він…
Фото: president.gov.ua

Завдяки національній програмі "Велике будівництво" за два роки в Україні вдалося оновити й побудувати понад 40% основної мережі доріг України, а наступного року програма розшириться проектами модернізації міжнародних пунктів пропуску.

Про це заявив президент України Володимир Зеленський на всеукраїнському форумі "Велике будівництво: дороги і мости", передає Depo.ua з посиланням на сайт президента.

За його словами, у 2020 році було оновлено або побудовано понад 6,5 тис. км автошляхів, а цьогоріч – понад 7 тис. км доріг різного значення.

Зеленський зауважив, що влада змогла залучити державні й міжнародні кошти, підвищити якість і навіть знизити вартість будівництва одного кілометра доріг.

"І результат – майже 14 тисяч кілометрів доріг за два роки програми "Велике будівництво". Оновлено й побудовано – те, що ми сьогодні бачимо згідно зі статистикою, – понад 40% основної мережі доріг України, які з’єднують великі та маленькі міста, всі важливі українські регіони", – заявив президент.

Він додав, що у 2022 році в межах програми розпочнеться модернізація міжнародних пунктів пропуску – збільшать пропускну спроможність завдяки електронній черзі. 

За словами Зеленського, наразі триває експериментальна процедура щодо пошуку підрядної організації та фінансування проекту будівництва Київської обхідної дороги, і є сподівання залучити потужних міжнародних гравців.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль зауважив, що відновлення майже 14 тис. км доріг за два роки – це рекорд для незалежної України. Він зазначив, що в межах "Великого будівництва" Укравтодор відновив понад 350 штучних споруд. Загалом за весь час разом з місцевою владою відбудовано понад 600 мостів.

За словами Шмигаля, у 2022 році на подальшу розбудову й ремонт доріг закладено понад 140 млрд грн. Серед іншого розглядається можливість залучення не лише коштів міжнародних організацій, а й бізнесу. Зокрема, наступного року має розпочатися реалізація першого концесійного автобану Краківець – Броди – Львів – Рівне.

Міністр інфраструктури України Олександр Кубраков додав, що у 2021 році на дороги державного значення було виділено 106 млрд грн, тобто за два роки фінансування зросло в п'ять разів. Водночас вартість дорожніх робіт знизилася з 25 млн грн у 2019 році до 20,7 млн грн – у 2021-му завдяки конкуренції та обов’язковій експертизі всіх проектів. За два роки "Велике будівництво" створило понад 200 тис. робочих місць.

За оцінками експертів, "Велике будівництво" дає від 1,5% до 4% зростання ВВП України щороку.

Олександр Кубраков також розповів про реалізацію великих інфраструктурних проектів, серед яких – Запорізький міст, рух яким заплановано відкрити в січні. Майже готова траса міжнародного значення М-30 Стрий – Ізварине, утворена у квітні 2021 року внаслідок об'єднання доріг М-04 і М-12, яка є найдовшим автошляхом України. Повністю побудована дорога Р-08 (Немирів – Ямпіль), і наступний етап – спільний з молдовською стороною проект Ямпільський міст через річку Дністер.

Нагадаємо, нещодавно навколо Миколаєва зробили міцну "бетонку" на автошляху М-14. Одну частину руху вже відкрили для автотранспорту.

Довідка: "Велике будівництво" — спільний проект президента та уряду, мета якого – масштабна розбудова якісної інфраструктури України. Це дороги та школи, дитячі садки, центри екстреної медичної допомоги та стадіони. 

"Велике будівництво" анонсували ще восени 2019 року, а стартувало воно у березні 2020-го.

Основне завдання проекту в 2021 році — будівництво чи реконструкція 6,6 тис. км доріг, 74 шкіл, 54 дитсадків, 28 медичних закладів, понад 140 приймальних відділень та 340 медичних амбулаторій у сільській місцевості, 24 басейнів та 78 інших спортивних об’єктів та по всій країні. 2021 року до програми "Велике будівництво" долучаються 16 проектів культурного напрямку та 10 об’єктів культурної спадщини. Усі вони будуть реконструйовані до кінця року.

Будівництво та реконструкція об’єктів засноване на принципах енергоефективності та високої якості, інклюзивності та націленості на кожного українця як клієнта.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme